(PREMIERA) BMW R 1300 GS: Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini

Peter Pirkovič
07.10.2023 04:00

Pri BMW Motorradu so predstavili nov potovalni enduro, R 1300 GS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi BMW R 1300 GS ima najmočnejši bokserski motor do zdaj.
Bmw

Pred 43 leti so Bavarci na trg poslali svoji prvi potovalni enduro - R 80 G/S in vse do danes to zasnovo modela ohranjajo kot del svoje ponudbe. No, zdi se, da se je vzpon priljubljenosti začel krepiti po letu 2004, ko so na trg poslali model R1200 GS. V zadnjem desetletju prav ta model konstantno predstavlja več kot polovico letne prodaje BMW-jevih motociklov. In kaj pravzaprav pomeni oznaka GS? V nemškem jeziku Gelände – Straße oziroma teren in cesta.

Po več kot petih letih so Nemci letos napovedovali prihod popolnoma novega modela, ki v prvi vrsti prinaša povsem nov videz, veliko naprednih tehničnih rešitev in še daljši seznam serijske opreme. Pogonska tehnika v osnovi ostaja enaka, saj model R 1300 GS poganja dvovaljni bokser. S prostornino 1300 ccm razvija 107 kW in 149 Nm navora in se tako uvršča med najzmogljivejše bokserje v zgodovini BMW-jevih dvokolesnikov.

Pisani in bogato založeni zasloni niso le privilegij avtomobilov.
Bmw

Povsem nov je zunanji videz. Asimetrična LED-luč je pomahala v slovo, nadomestil pa jo je majhen osrednji LED-žaromet, okrog njega pa LED-podpis dnevnih luči v obliki črke X. Pri BMW-ju so vse skupaj nadgradili še z novim sistemom, ki omogoča, da snop dodatno osvetljuje dele ovinka glede na položaj nagiba motocikla, kar je seveda treba doplačati. Serijsko je R 1300 GS opremljen s ščitniki za roke, ki imajo integrirane LED-smernike, medtem ko je z LED-tehnologijo opremljena tudi zadnja luč. Novo oblikovan sedež je postavljen na višini 85 centimetrov in ga je mogoče povišati še za štiri centimetre, za dodatne tri centimetre pa ima možnost povišanje pozicije krmila. Med serijsko opremo spada tudi 6,5-palčni osrednji TFT-prikazovalnik z novo grafiko in nekaj dodatnimi funkcijami.

Pomembna novost je povsem nov glavni okvir iz pločevinastega jekla, ki ponuja višjo stopnjo togosti kot predhodni model, medtem ko je zadnji okvir nadomestila konstrukcija iz tlačno litega aluminija. Za natančnost krmiljenja skrbita še novo vodilo sprednjega kolesa in spremenjeno vodilo zadnjega kolesa. Za ljubitelje aktivnega vzmetenja so pri novem R 1300 GS vgradili novo elektronsko dinamično nastavitev vzmetenja (DSA), tehnologija pa izboljšuje upravljanje nastavitev v realnem času. Velikan ima spredaj 19-palčno, zadaj pa 17-palčno kolo, pogon pa je na zadnje kolo speljan s pomočjo kardana. Ker gre za novo generacijo, so ga Nemci bogato opremili še z različnimi asistencami. Izpostaviti velja aktivni tempomat z nadzorom razdalje, opozorilnik za menjavo voznega pasu in sistem za preprečevanje trka, ki v več fazah in na različne načine opozarja voznika na možnost trčenja, pri tem pa deloma tudi samodejno zavira. In še to. Uporabnik bo imel na izbiro štiri vozne režime - na voljo so cestni, enduro, dežni in eko program.

Nov je tudi sprednji žaromet z dnevnimi lučmi v obliki črke X.
Bmw

Posoda za gorivo sprejme 19 litrov tekoče energije, kar na papirju zadostuje za okrog 400 kilometrov brez vmesnega postanka (povprečna poraba je 4,8 litra). Od predhodnika je za 12 kilogramov lažji in s tekočinami vred tehta zglednih 237 kilogramov, dodatno pa ga je mogoče obtežiti še z 228 kilogrami. BMW R 1300 GS bo v Sloveniji na voljo že proti koncu tega leta. Na voljo bodo tri izvedbe - Triple Black, GS Trophy in Option 719 Tramuntana. Začetna cena je 19.450 evrov, a na tej točki se nakup šele dobro začne. Z nekaj kliki na spletnem konfiguratorju lahko končna cena krepko preseže 30 tisočakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta