Pravljična škotska prestolnica in iskanje mitske pošasti Nessie

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.04.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na mesto s hriba Calton ob sončnem zahodu
Miha Dajčman

Obisk Edinburga in Škotske je dobra izbira v vseh letnih časih, toda v vsej barvitosti sever britanskega otočja obiskovalca prevzame jeseni, ko se odtenki narave povežejo z odlično ohranjeno srednjeveško in klasicistično arhitekturo mesta. Ob vsem, kar navduši na vsakem koraku, pa je prednost Edinburga in Škotske tudi dober javni prevoz, ki olajša raziskovanje. 

V mestu, ki je nastalo pod vulkanskimi hribi Castle Rock, Artur Seat in Calton Hill, se boste med igranjem dud lahko sprehodili po ozkih vhodnih vežah, strmih in vijugastih tlakovanih ulicah ter opazovali visoke stanovanjske zgradbe, katerih značilnost so ozki dimniki. Fascinanten je pogled na edinburški grad, ki je bil v skalo zgrajen v 11. stoletju, kraljeva rezidenca pa je bil do leta 1633. V gradu hranijo krono, žezlo, meč (insignije škotskih kraljev) ter Kamen usode, pri katerem so stoletja kronali škotske kralje. Ogled gradu stane okoli 20 evrov. 

Waverley Bridge
Miha Dajčman

Imena pokojnih navdih za Harryja Potterja

Pot do glavnih znamenitosti se pogosto začne na glavni ulici Royal Mile (Kraljeva cesta), med ulicami, ki jih je nujno obiskati, pa je barvita Victorijina ulica. Med večjimi ulicami v mestu je South Bridge, kjer so razvrščene številne restavracije in trgovine. South Bridge se nadaljuje v North Bridge, od koder se lepo vidi Scott Monument, v bližini pa je tudi cestni most Waverly, ki povezuje Market Street in Cockburn Street v starem mestnem jedru s Princes Street v novejšem delu mesta.

Navdušenci nad zgodbami o Harryju Potterju se lahko v škotski prestolnici sprehodijo po pokopališču Greyfriars Kirkyard, kjer je navdih za imena in priimke likov iz te fantazijske pripovedi našla avtorica J. K. Rowling, ki živi v Edinburgu. To pokopališče je v neposredni bližini kipa terierja Greyfriarsa Bobbyja, ki je 14 let čuval grob svojega gospodarja in je bil edini pes, ki mu je bila podeljena mestna svoboda. 

Edinburgh, Škotska
Miha Dajčman

Mesto z največ duhovi v Evropi

Če v Edinburgu dežuje, kar se dogaja pogosto, ni razlogov za slabo voljo. Muzeji so finančno zelo dostopni ali celo brezplačni. Brezplačen vstop denimo omogoča Nacionalni muzej Škotske, ki ga dopolnjuje viktorijanski Kraljevi muzej Škotske. Med bolj zanimivimi izleti, ki jih ponujajo v mestu, je voden ogled po mestu z največ duhovi v Evropi, spoznali pa boste lahko tudi slavne roparje in kraje zločinov v Edinburgu.

Eden bolj prepoznavnih razgledov Edinburga je posnet na hribu Calton, ki je del Unescove kulturne dediščine. Na tem hribu stojijo vladne in parlamentarne stavbe ter znameniti spomeniki in zgradbe, kot so The City Observatory, The National Monument, The Dugald Stewart Monument, The Nelson Monument, The old Royal High School. Če je nebo nad mestom med vašim obiskom jasno, priporočamo izlet na hrib Calton ob sončnem zahodu.

Knjižnica v Edinburgu
Miha Dajčman

Za dobro vzdušje glasba v živo, pa tudi viski in pivo

Na svoj račun bodo v Edinburgu prišli ljubitelji viskija in piva. Pokušnje viskija ponujajo na različnih koncih, dober hmeljev zvarek pa lahko naročite v večini pubov. Če boste na pravem mestu v pravem trenutku, se lahko zgodi, da boste del koncerta z glasbo v živo, saj so ti vsakodnevna stalnica lokalov v središču škotske prestolnice. K dobremu vzdušju pa vsak dan prispevajo tudi ulični glasbeniki na različnih točkah po mestu.

Pub v Edinburgu
Miha Dajčman

Cene hrane na Škotskem so višje kot v Sloveniji, toda kljub temu lahko dobro in poceni jeste tudi na severu britanskega otočja, recimo v lokalih Wetherspoon. "Pudinga" adress in haggis, ki ga postrežejo s tatties in neps, so jedi, ki jih najdete v večini pubov. Za sladkosnede so tu piškoti shortbread. Veliko je tudi "fish&chips" postojank, sploh na vetrovni obali.

Iz Edinburga se lahko odpravite tudi na raziskovanje drugih koncev Škotske, v škotsko nižavje in višavje. V le enodnevnem izletu vam bodo lokalni vodniki pokazali slavno dolgodlako škotsko govedo ter vas popeljali vse do jezera Loch Ness, kjer se boste lahko pridružili iskalni akciji znamenite pošasti Nessie. Potovanje po pokrajini, polni jezer in prelepe narave, navduši. 

Škotsko višavje
Miha Dajčman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta