Popoln oddih ob morju: odkrijte skrite kotičke Opatije

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
16.04.2024 15:47

Opatija ponuja gostom vse potrebno za popoln oddih, ne glede na to, ali potujejo v paru, z otroki ali poslovno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Nedaleč od slovenske meje na Jelšanah se lahko za nekaj trenutkov ali nekaj ur potopite v neke pretekle čase, ko je bilo življenje v marsičem manj zapleteno kot danes. Naziv Sprehajališče Franca Jožefa I. vam verjetno ne pove veliko, če omenimo Lungomare, pa boste najbrž zastrigli z ušesi. To je tista z velikimi ploščatimi kamni tlakovana potka z lepo oblikovano modro ograjo, ki se vije tik ob morju Kvarnerskega zaliva, od Voloskega skozi Opatijo, Ičiće, Iko do Lovrana. Ob pogledu na razkošne vile iz 19. stoletja, ko je bila Opatija razglašena za klimatsko zdravilišče, se boste počutili kot del nekdanje aristokracije in visoke družbe, ki se je tedaj sprehajala tod in uživala v blagodejni morski klimi in obalnem rastju.

Arhiv Naročnika

Rastline za senco in prijetne vonjave

Še danes v parkih ob sprehajališču rastejo nekatere značilne mediteranske rastlinske vrste: od mogočnih hrastov do manjših, a zato toliko bolj dišečih grmičkov morskega koprca, zimzelene lepljivke in lovorja. Pod krošnjami dreves najde sprehajalec prijetno senco v poletni pripeki, dišavnice pa v času cvetenja napolnijo zrak s prijetnimi vonjavami. Tudi če se odločite prehoditi le del dvanajst kilometrov dolgega sprehajališča, boste med potjo gotovo naleteli na zanimive arhitekturne, botanične ali zgodovinske detajle. In seveda na eno od najbolj znanih vedut Opatije, kip Dekleta z galebom, mimo katerega ne morete, ne da bi naredili svojo fotografijo.

Fascinantni detajli na fasadah

Lepo okrašene secesijske vile tako niso le učna ura zgodovine, temveč so prerasle svoj čas in ohranile svojo vlogo zatočišč za popotnike, ki iščejo oddih z vsem udobjem, kar ga premore turistična nastanitev. V Opatiji večina hotelov leži ob obali in ponuja pogled na morje in okoliške otočke, pa tudi na parke, ki obdajajo hotele, ali bližnja pobočja v zaledju. Ker so hotele gradili predvsem na prehodu iz 19. v 20. stoletje, so hotelske fasade okrašene s fascinantnimi secesijskimi detajli. V zgodovinskih hotelih pa je duh aristokracije ohranjen tudi v razkošno opremljenem interjerju.

Štirje cvetovi ob morju

Toda ni nujno, da so hoteli starinskega videza tudi namenjeni zgolj starejšim, umirjenim gostom. Ker se jim ni treba šele dokazovati na sceni, vlada v tovrstnih tradicionalnih hotelih sproščeno, družinsko vzdušje, zato se v njih dobro počutijo gostje vseh generacij. Kot denimo v Amadrijinem Hotelu Grand 4 Opatijska cvijeta, v katerem so združeni štirje nekdanji hoteli, poimenovani po štirih cvetovih. Ne glede na to, ali obiščejo hotel v paru, z družino ali poslovno, se gostje vedno znova radi vračajo zaradi vrhunske kulinarike in velnes ponudbe, ki jo dopolnjuje še lepo opremljena hotelska plaža z ležalniki in senčniki. Poslovnim gostom je na voljo vsa oprema za uspešno izvedbo kongresov, seminarjev in delavnic, pa tudi športne priprave ali regeneracijo. V rokah izkušenih terapevtov se lahko gostje sprostijo na masaži ali se prepustijo užitku v bazenih in savnah. Poleti pa lahko na hotelski plaži s koktajlom v roki opazujejo vse odtenke morja.

Arhiv Naročnika

V pomladnih mesecih, ko temperatura morja še ni primerna za kopanje, je v Opatiji najlepši čas za dolge sprehode ob obali, odkrivanje zgodovinskih zanimivosti in uživanje v lokalni kulinariki. Skratka, za pobeg iz vsakodnevne rutine in odpravljanje stresa, kar je prvi pogoj za umirjeno in bolj zdravo življenje.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.