Otok v bližini Splita že šest let čaka kupca. To je razlog ...

STA, Va
19.05.2022 12:08

Otok Mali Kosmač meri 5000 kvadratnih metrov, prodaja pa se za 700.000 evrov. Nepremičninska posrednica je razložila, zakaj si potencialni investitorji hitro premislijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Sanjate o pobegu na južni otok? V bližini Splita je eden naprodaj! Otok Mali Kosmač meri 5000 kvadratnih metrov, prodaja pa se za 700.000 evrov.  

Zanimanja za otok je veliko, dokler morebitni kupci ne izvedo, da na njem ne morejo graditi, je poročala hrvaška televizija N1. Tako je naprodaj že od leta 2016.

Mali Kosmač je od obale oddaljen le tri minute vožnje in je v zasebni lasti. Spada pod splitsko-dalmatinsko županijo, ki je imela prva pravico do odkupa, a je otok ni zanimal, ker je primeren izključno za poljedelstvo.

Gre za enega od 1244 otokov in grebenov, ki jih ima Hrvaška. Več kot 80 odstotkov otokov je v lasti države, ostali so v zasebnem lastništvu. Naseljenih je le 66.

N1 je v malih oglasih zasledil še okoli deset hrvaških otokov, ki so naprodaj za od 700.000 do nekaj milijonov evrov.

Nepremičninska agentka Jasmina Biliškov meni, da bi Hrvaška s prodajo majhnih otokov lahko veliko zaslužila, če bi spremenila zakon in prostorski načrt. Otoke pa bi država lahko dajala tudi v koncesijo, kar bi prav tako pomenilo velik prihodek za državo.

Razprodaje otokov se Hrvatom v nobenem primeru ni treba bati. Kupi se v resnici le zemljišče na otoku, obala pa je pomorska dobrina, s katero upravlja županija, in nihče ne more postati njen lastnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta