Na TikToku se širi nevaren izziv, otroci ga množično izvajajo: Starše svarijo, naj ukrepajo, preden bo prepozno

A.L.
02.06.2022 11:00

Na TikToku se širi nov nevaren trend, defektolog pa opozarja starše, naj se otrokom posvetijo in z njimi preživijo kvaliteten čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med otroki in mladostniki se širijo vse bolj nevarni trendi s TikToka. V Srbiji so se denimo otroci pred kratkim odločili za sodelovanje v izzivu, ki vključuje tek čez cesto pred tovornjakom, posnetke pa potem objavijo na družbenih omrežjih.

Specialni pedagog in defektolog Marko Batur opozarja, kako nevarno je takšno početje. "Doslej sem imel pet mladoletnih pacientov, ki so jih starši pripeljali na svetovanje zaradi odvisnosti od TikToka in izzivov, v katere so bili vpleteni, kar bi jih lahko stalo tudi življenja. Ko uspešno prečkajo cesto, dobijo na tisoče všečkov, in to je, na žalost, vse, o čemer razmišljajo in kar jim je pomembno." je povedal in poudaril, da je le vprašanje časa, kdaj bi se lahko zgodila tragedija. Starše opozarja, da na preventivo ne gre čakati.

"Otroku, ki je že vstopil v svet TikToka in razmišlja o izzivih, je treba zapleniti telefon ali strogo nadzorovati njegove spletne aktivnosti. Otroku je obvezno treba ponuditi različne alternative, kot so glasbena šola, športni klub, narava in pohodništvo, tudi čim več dejavnosti, ki jih starši lahko izvajajo skupaj s svojimi otroki, da bi z njimi preživeli več časa, se pogovarjali in pridobili njihovo zaupanje," svetuje srbski defektolog. 

Prvi primer smrtonosnega selfija pri nas

Spletni izzivi so nov zagon dobili v času pandemije, ko so otroci in mladostniki ostajali doma. Mnogi med njimi so tako nevarni, da lahko vodijo v smrt, spomnimo, da je bilo priljubljeno prekomerno pitje alkohola, stresanje glave do izgube zavesti, lepljenje las in kože, lizanje straniščnih školjk, pred časom pa tudi ležanje na železniških tirih ali umik, tik preden bi pridrvel vlak. 

Januarja lani je v tragični nesreči na postaji Tezno v Mariboru umrla tudi 14-letna deklica, za katero je bila usodna njena želja po ovekovečenju trenutka s prijateljico. Policisti so dogodek preiskovali tudi v smeri morebitnega sodelovanja v kakšnem od nevarnih izzivov, ki se jim posamezniki - ne samo mladi - pridružujejo na družbenih omrežjih. S tem tragičnim dogodkom smo pri nas zabeležili prvi primer smrtonosnega selfija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta