Na Furs zaradi referenc ali zaslug?

Darja Kocbek
21.05.2021 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Finančna uprava (Furs) je ena najpomembnejših institucij države. Od njenega dela je v pomembnem delu odvisno, koliko denarja se od davkov nateče v državno blagajno. Zato je pomembno, da je na čelu te ustanove oseba, ki dobro pozna davčni sistem. Davkoplačevalci pa ji morajo tudi zaupati. Slovenska finančna uprava ima že od lanske jeseni začasnega generalnega direktorja.

Peter Jenko je bil na položaju le devet mesecev, ko ga je sedanja vlada avgusta lani predčasno in brez navedbe razlogov razrešila. Kot začasno generalno direktorico je takrat imenovala Ireno Nučič, ki se je kot edina kandidatka prijavila na javni razpis za polni mandat. Na ta položaj ni bila imenovana, ker je kandidaturo umaknila. Razpis, ki se je iztekel konec januarja, je bil zaradi tega neuspešen in ministrstvo za javno upravo ga mora ponoviti.

Ko se je konec februarja Nučičevi iztekel mandat začasne generalne direktorice Fursa, je njen položaj zasedel Simon Starček. Tudi njega je vlada s 1. marcem imenovala do imenovanja novega generalnega direktorja oziroma za največ šest mesecev. To je do konca avgusta. Že po treh mesecih ga bo s 1. junijem spet kot začasni generalni direktor zamenjal Ivan Simič. Simič, ki pravi, da ne namerava kandidirati za polni mandat, bo že tretji začasni prvi mož finančne uprave v dobrih osmih mesecih. Zaupanja davkoplačevalcev v Furs vlada s tako pogostimi menjavami generalnega direktorja gotovo ne krepi.

Ivanu Simiču kot nekdanjemu generalnemu direktorju slovenske in srbske davčne uprave pa tudi lastniku in direktorju podjetja za davčno svetovanje neznanja in neizkušenosti na davčnem področju ni mogoče očitati. Ve tudi, kateri problemi ljudi odvračajo od plačila davkov, in razume, da je najslabše, če se jih že vnaprej obravnava kot potencialne utajevalce davkov. Na tej podlagi je mogoče reči, da je pravi človek na pravem mestu.

Toda glede na kadrovske odločitve, ki jih sprejema sedanja vlada, se postavlja vprašanje, s čim si je Simič imenovanje na položaj prvega moža davčne uprave zaslužil oziroma kaj je vladajoči politiki obljubil, da bo na davčnem področju naredil v prihodnjih šestih mesecih.

Vlada je pred kratkim poslala v državni zbor v obravnavo in sprejetje predloge za spremembe zakona o dohodnini, zakona o DDV in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Nekatere spremembe je predlagal vladni strateški svet za debirokratizacijo, ki mu predseduje Simič. Ker državni zbor ni sprejel predloga vlade, da bi jih obravnaval in sprejel po nujnem postopku, bodo očitno začele veljati potem, ko ne bo več na čelu Fursa, če bo držal besedo, da se bo s tega položaja konec novembra poslovil.

Je pa šest mesecev dovolj časa, če ne bo prej zamenjan, da bo Simič davkoplačevalcem lahko dokazal, ali je bil imenovan na podlagi strokovnih referenc ali kot kandidat politične kadrovske kuhinje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta