(KOMENTAR) Velenjčani do rokometnega naslova na najbolj transparenten način

Bojan Bauman
01.06.2021 06:31
Povsem zasluženo so velenjski rokometaši v soboto pred domačimi navijači v zrak dvignili pokal državnih prvakov. To jim je uspelo četrtič v samostojni Sloveniji. Prvič v časih varčevanja, zniževanja stroškov na minimum in z jedrom ekipe, ki prihaja iz mladinskih vrst Gorenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Trener Zoran Jovičić ostaja v javnosti redkobeseden; a v slačilnici in na terenu je očitno znal ustvariti primerno kemijo med mladino, ki je sledila njegovim zamislim. No, tudi sam Jovičić priznava, da bi bil letos z ekipo, ki je bila na voljo, zadovoljen tudi s tretjim mestom.

A potem je prišla pomlad, ko so sicer nepremagljivi Celjani postali ranljivi, Gorenje pa se je kljub težavam vzpenjalo. Naslov so si priborili na najbolj transparenten način - z odlično končnico in z dvema zmagama v neposrednih obračunih s Celjani. Na drugi tekmi so tradicionalne nasprotnike, s katerimi dolgih osem let niso poznali zmage, ponižali s superiornostjo na terenu.

Velenjčani so bili boljši tudi od trebanjskega Trima, ki je na koncu tudi prehitel Celjane. Serijski državni prvaki so to sezono končali na tretjem mestu. To pa je hendikep, ki lahko prinese trajne posledice. Skorajda ni več možnosti, da bi jih vodstvo Evropske rokometne zveze za prihodnjo sezono uvrstilo v elitno ligo prvakov. Najprej, ker je Slovenija na njihovi listi šele na 12. mestu. Le prvih devet držav ima v eliti rezervirano mesto - in zveze v teh sredinah tja kandidirajo aktualne državne prvake. Če bo šlo vse po črki zakona EHF, potem Celjani v prihodnji sezoni ne bodo nastopali niti v kvalifikacijah za drugorazredno rokometno ligo Evropa. Tam ima Slovenija med 24 ekipami zajamčeni dve mesti, popolnila ju bosta Gorenje in Trimo. Celjane bi po tem scenariju v Evropi čakal tretjerazredni evropski pokal, donedavna liga izzivov. Ustanovljena je bila za manjše klube iz "nerokometnih" držav, da bi tam tekmovali enakovredno.

No, upanje, da bodo v ligi Evropa nastopali tudi Celjani, ostaja. Priložnost bodo dobili, če bi se katera od ekip odpovedala temu tekmovanju. Ali na kak drug način - EHF se je glede pravil že mnogokrat izkazala kot liberalna organizacija.

Celjani v teh dneh odločajo o svoji prihodnosti. Rokomet imajo dobesedno v genih in velika škoda za šport bi bila, če ga ne bi ohranili na vrhunskem nivoju. Če jim bo hitro uspelo razkriti razloge za to, da so čez noč zašli v resne težave, bodo že naredili prvi korak k vrnitvi. To bi bilo nedvomno dobro za slovenski šport, ki so ga dolga leta tako sijajno predstavljali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta