(FOTO) V Izraelu na glavniku iz slonovine odkrili 3700 let star napis. Kaj na njem piše?

STA, M.R.
11.11.2022 07:22

V Izraelu so tamkajšnji raziskovalci na glavniku iz slonovine našli 3700 let star napis. To je najstarejši zapis v kanaanskem jeziku, ki so ga doslej našli v Izraelu, je sporočila Hebrejska univerza v Jeruzalemu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
3700 let star napis na glavniku iz slonovine, ki so ga našli v Izraelu
Profimedia

"Naj ta zobec izkorenini uši v laseh in bradi," piše na glavniku, ki je datiran približno 1700 let pred našim štetjem.

"Napis je neposreden dokaz uporabe abecede v vsakdanjem življenju pred približno 3700 leti. To je mejnik v zgodovini človeške sposobnosti pisanja," je sporočil arheolog z univerze v Jeruzalemu Josef Garfinkel, ki je sodeloval pri izkopavanjih.

Kot je še povedal, napis na glavniku kaže, da so uši imeli tudi ljudje, ki so imeli visok družbeni status. Slonovina je bila v tistih časih zelo dragocen material. Mali glavnik meri približno 3,5 krat 2,5 centimetra in so ga našli že leta 2017. Sam napis na glavniku so odkrili šele letos.

V Izraelu so sicer že prej odkrili posamezne besede v kanaanskem jeziku, a doslej nikoli celotnega smiselnega stavka. Abeceda kanaanskega jezika je nastala okoli leta 1800 pred našim štetjem. Ta danes izumrli jezik sodi med semitske jezike in je soroden hebrejščini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta