(FOTO) Najmirnejši kraj na svetu: Življenje na 40 metrov visokem stolpu brez dvigala je zelo zahtevno, a razgled izjemen

D.Ži
14.10.2024 10:54

Celoten prostor na vrhu obsega le 150 kvadratnih metrov, za vzpon pa boste potrebovali kar nekaj plezalnih veščin in malo sreče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj od sveta skoraj ne morete pobegniti.
Profimedia

Steber življenja ali Steber Katskhi je naravni apnenčasti monolit v istoimenski vasi v zahodni Gruziji, ki je obdana z dolino reke Katskhure.

Visok je približno 40 metrov, na njegovem vrhu pa so ostanki cerkve sv. Maksima Spovednika, katere gradnja sega v 9. ali 10. stoletje, kripta, vinska klet in ostanki nekdanje utrdbe. Videti je kot samostan v oblakih.

40 metrov visoka apnenčasta tvorba je kraj meditacije in molitve.  
Profimedia

Celoten prostor na vrhu obsega le 150 kvadratnih metrov in glede na to, da nima vgrajenega dvigala, je do njega mogoče priti le z rokami, nogami in malo sreče. Zato ne preseneča, da so bile stavbe na vrhu dolgo zanemarjene. Prvi zabeležen vzpon se je zgodil leta 1944, ko sta alpinista Alexander Japardze in Levan Gotua na vrhu našla truplo prejšnjega prebivalca, piše portal PunKufer. 

Zaradi težke dostopnosti so stavbe na vrhu stolpa skoraj propadle.  
Profimedia

Domneva se, da je šlo za kraj mirne kontemplacije in molitve, namenjen puščavnikom, ki so se želeli ločiti od preostalega sveta.

Danes se sem z bogom v glavnem pridejo pogovarjat menihi.  
Profimedia

Intenzivnejše raziskave so potekale med letoma 1999 in 2009, ko so bile stavbe s pomočjo Nacionalne agencije za ohranjanje kulturne dediščine Gruzije obnovljene, dodali pa so še cerkev Šimuna Stilita.

Ikona znotraj cerkvice na stolpu. 
Profimedia

Zadnji prebivalec stebra življenja je bil duhovnik Maxim Qavtaradze, ki je zgradil improvizirano stopnišče in se po njem dvakrat na teden spuščal in vzpenjal, ko je moral po opravkih. Danes so stopnice zaprte za javnost.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta