(FOTO) Kako ubežati zimski depresiji? V tem toplem in šarmantnem evropskem mestu ne boste bankrotirali

D.Ži
09.01.2024 12:12

Zaprite oči. Zaslišali boste šumenje oceana, nekje v daljavi bo nežno odmeval fado, cene pa bodo enake ali celo nižje kot doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeče strehe Lizbone, mesta, ki obiskovalcem s svojim starodobnim šarmom hitro zleze pod kožo.  
Profimedia

V mestih po vsem svetu cene neusmiljeno rastejo, kar zvišuje življenjske stroške bolj kot kdaj koli prej. Slaba novica za popotnike, ki iščejo cenovno ugodne počitniške destinacije. Na srečo so nekateri kraji cenovno ugodnejši od drugih, na primer Lizbona, tako vsaj kažejo lanski podatki Economist Intelligence Unit. Glavno mesto Portugalske je po njihovi lestvici sodeč odlično za tiste, ki v zahodni Evropi iščejo prijazne cene.

Sončni zahod nad Lizbono, mestom, ki ga zmeraj prežema čarobna melanholija.  
Profimedia

Kar 56 odstotkov nižji življenjski stroški v primerjavi z drugimi mesti zahodne Evrope Lizbono delajo za privlačno destinacijo. Prestolnica je privlačna tudi za digitalne nomade, zahvaljujoč vizumom, ki tistim, ki delajo na daljavo, omogočajo eno do dve leti bivanja. Cenovno je Lizbona primerljiva z Ljubljano.

Tramvaji so eden od zaščitnih znakov portugalske prestolnice.  
Profimedia

Po podatkih portala Numbeo.com stane povprečno trihodno kosilo za dva v obeh mestih 50 evrov, pol litra piva 3 evre, liter mleka v Lizboni stane 0,94 evra, v Ljubljani 1,30 evra, za približno 50 centov je v Ljubljani dražji tudi kruh.

Pompozni portal na ulici Rua Augusta.  
Profimedia

Kilometer vožnje s taksijem v Lizboni stane 0,74 evra, v Ljubljani 1,09 evra, v portugalski prestolnici so dražje nepremičnine. Mesečni najem enosobnega stanovanja v strogem centru Lizbone v povprečju znaša 1229 evrov, v Ljubljani pa 832 evra, izven centra v Lizboni 875 evrov, v Ljubljani pa 668 evrov. Povprečna neto plača v Lizboni znaša 1102 evra, v Ljubljani pa 1467 evrov. 

Znamenito dvigalo Santa Justa v središču Lizbone. 
Profimedia

A ne glede na cene je Lizbona mesto, ki mu ne manjka šarma in dobrega vzdušja, zato je odlična ideja za izlet. Mnogi popotniki priporočajo pomlad ali jesen kot idealen čas za potovanje, saj lahko neprizanesljive poletne temperature pokvarijo izkušnjo, piše portal PunKufer. 

Lizbona premore veliko prostornih in slikovitih trgov.  
Profimedia

Za veliko poletno uživanje na plažah sta julij in avgust dobra izbira, saj hladnejši Atlantski ocean omogoča prijetnejše kopanje. Najceneje jo boste v Lizboni odnesli januarja in februarja.

Samostan Jeronimos v Belemu.  
Profimedia

Prav zelo zeblo vas ne bo, saj so povprečne lizbonske temperature v januarju med 8°C in 15°C, v februarju pa med 9° in 16°C, še piše PunKufer.

Alfama, stari del mesta. Ves v znamenju modrih ploščic in fada. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta