(FOTO) Sanje za tiste, ki bi radi pobegnili pred svetom: Koča na 3330 metrih nudi mir in razgled na alpsko pravljico

D.Ži
05.01.2024 11:14

Kočo Gandegg so zgradili leta 1885. Nudi 30 postelj, obdana je s kar 38 štiritisočaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V koči je na voljo 30 postelj, a se je za spanje v njih potrebno malce potruditi.  
Profimedia

Koča Gandegg (nemško Gandegghütte) je planšarska koča v švicarskem kantonu Valais, ki se nahaja nad Zermattom, smučarskim središčem, ki je znano po celoletni sezoni in je obkroženo s kar 38 štiritisočaki.

Monte Rosa, ledenik Findelgletscher 
Profimedia

Koča se nahaja na nadmorski višini 3029 metrov, približno sto metrov nad bolj znanim Trockener Stegom, na pol poti med Matterhornom in Breithornom. Gostitelji jo oglašujejo kot "3030", podarili so si torej en cel meter, a jim tega nihče ne zameri. Koča, zgrajena leta 1885, je izhodišče za planinske ture in odprave, baza za aklimatizacijo na nadmorsko višino ter izhodišče za plezanje in trening na ledeniku.

Če želite opazovati sončni zahod za 4000 metrov visokim vrhom, potem je koča Gandegg prava za vas. 
Profimedia

Koča Gandegg je odprta vsak dan, seveda če vreme dopušča. Vendar gostitelji sami opozarjajo, da so zimske noči na tri tisoč metrih zelo mrzle, zato spodbujajo obiskovalce, da se pozimi odločijo za nočitev v Zermattu in ne tam zgoraj. Čez dan, tudi pozimi, vam bo prijetno na sončni terasi ob toplem alpskem obroku, piše portal PunKufer. 

Neokrnjena narava in čudovito ledeniško jezero v bližini koče.  
Profimedia

Do koče lahko pridete poleti s pešačenjem iz Zermatta ali z žičnico na Trockner Steg, nato vas čaka pol ure hoje do koče, pozimi pa s smučmi. Je nekoliko izven smučišča, tako da, če niste vajeni takšnega smučanja, izberite drugo pot. Ali drug letni čas.

Koča Gandegg je odprta vsak dan, seveda če vreme dopušča. 
Profimedia

Koča Gandegg nudi postelje v skupnih spalnicah in preprostih sobah, značilnih za planinske koče in planšarije. Gostitelji poudarjajo preprostost namestitve, saj ne želijo, da bi karkoli zasenčilo edinstveno izkušnjo spanja na 3030 metrih, opazovanja zvezdnatega neba ali prebujanja ob soncu, ki zahaja za štiri tisoč metrov visoko goro.

Čudoviti razgledi na zasnežene alpske vrhove se tukaj nikoli ne končajo. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta