(FOTO in VIDEO) Kakšne mišice: Kuhar je bil pri polaganju rok najspretnejši

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.11.2017 13:39

Dvajset tekmovalcev je štelo prvo uradno državno prvenstvo v polaganju rok v Sloveniji, ki se je odvijalo v gostilniškem okolju, kjer bi ta šport tudi nekako pričakovali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Večina udeležencev je na prvo slovensko državno prvenstvo v polaganju rok v Maribor prišla iz štajerske prestolnice in širše okolice, pa tudi iz Koroške in nekaterih drugih krajev po državi, tekmovali pa so v dveh kategorijah glede na telesno maso: do 85 in nad 85 kilogramov. Pri tem je zanimivo, da potekajo dvoboji z levo in desno roko, skoraj vsi tekmovalci pa so se pomerili z eno in drugo roko. Nikakor pa to ne pomeni, da če je nekdo uspešen z desnico, bo nasprotnika premagal tudi z levico.

Državno prvenstvo v polaganju rok je lani potekalo v Kavarni Trust v Mariboru. 
Sašo Bizjak

Hrvati prijateljsko pomagali

Najtežje je bilo organizatorju odgovoriti na vprašanje, kako dolgo lahko traja takšno tekmovanje. Posamezni dvoboj je lahko namreč odločen v zgolj nekaj sekundah, najdaljši sinoči pa je trajal okoli 30 sekund. Soorganizator dogodka Dino Ilić je eden tistih zanesenjakov, ki uživa v tem športu, z dogodkom pa je več kot zadovoljen, saj je prišlo več tekmovalcev, kot je pričakoval.
{embed_youtube}https://youtu.be/-XsqNmBYgdw{/embed_youtube}
Po končanem uradnem delu pa so kolegi s Hrvaške, kjer je ta šport veliko bolj razvit, saj državno prvenstvo poteka že od leta 2010, pokazali, kaj zmorejo profesionalni polagalci rok. V Maribor so namreč prišli tudi hrvaški državni podprvak Ivan Dogan
Ivo Križan, peti na svetovni lestvici med seniorji v kategoriji 100 kilogramov ter Viktorio Sović, sedmi na svetu v kategoriji 100 kilogramov. "Hrvaški kolegi so dvignili kakovost, bil je tudi šov, da je bil dogodek še bolj zabaven," prizna Ilić, ki je med gosti imel tudi rivala iz iste kategorije, z drugih tekmovanj. 

Neuradni prvak najuspešnejši

Rok Ravnikar (desno) je bil z desnico uspešnejši.
Sašo Bizjak

Miza iz Rusije

Tekmovanje je potekalo za profesionalno mizo, ki je bila odobrena s strani EAF. "Pomembne so dimenzije in sestava mize kot tudi material, iz katerega je narejena. Biti mora kovinska, na njej pa mora biti posebna spužvasta guma, ki je trda, ampak ne tako zelo trda, da bi poškodovala komolec," pojasni Ilić. Mizo so izdelali primarno za treninge, na prvenstvu pa je sijala v barvah slovenske zastave. "Izdelana je bila v Rusiji in je večna. Ne morete je uničiti. Pri nas se z izdelavo zaenkrat nihče ne ukvarja," je dodal sogovornik, kot tudi, da nam v tem športu manjkajo ženske: "Zaenkrat ni še nobene, a če bi uvedli kategorijo, bi se gotovo našle," je prepričan Ilić. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta