Naj odseva… varnost

. .
14.10.2024 18:20

»Dejmo se videt.« Pozdrav, ki ga v vsakdanji komunikaciji večinoma uporablja mlajša generacija, je te dni zaživel še v drugi luči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Varnost in moda sta se tokrat povezali z jasnim ciljem: doseči boljšo vidnost uporabnikov prevoznih sredstev mikromobilnosti v prometu.

Če ste v petek obiskali modno razstavo Ljubljana Fashion Week, ste inovativno kolekcijo odsevnih oblačil in vidnih dodatkov, ki so jo na pobudo Zavoda Vozim, Zavarovalnice Triglav in agencije Yootree Creative oblikovali študenti modnega oblikovanja Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehnične fakultete, morebiti že videli. Mladi za varnost mladih, torej. Pravilno, saj so prav mladi eni najpogostejših uporabnikov storitev in prevoznih sredstev urbane mobilnosti v Sloveniji. Žal pa, tako vsaj kaže statistika, se pogosto znajdejo na napačni strani – med udeleženci prometnih nesreč.

Dejmo se videt
Arhiv Naročnika

Vsak tretji uporabnik e-skiroja je že doživel nezgodo!

Raziskava, ki jo je med več kot 800 uporabniki e-skirojev in e-koles opravila Zavarovalnica Triglav, kaže, da se med vožnjo z e-skirojem le dobra polovica počuti varne, vsak tretji uporabnik e-skiroja pa je že doživel nezgodo. Mladi se v sklopu svojih urbanih mobilnostnih poti tudi redko odločajo za ključne varnostne elemente kot so čelada, odsevna oblačila in dodatki. To je tudi dodaten vzrok številnih nesreč in poškodb. Zato so se v družbeno odgovorni iniciativi "Ne bluzi, z glavo kruzi" Zavoda Vozim, Zavarovalnice Triglav in agencije Yootree Creative odločili za drugačen pristop. Škarje in platno so dali v roke mladim in njihovi ustvarjalnosti.

Star problem, nova rešitev

»Pripomočke za vidnost v prometu poznamo že desetletja, vendar mladi zelo redko posegajo po njih. Kadar izbirajo med vidnostjo in slogom, namreč navadno zmaga slednji. Da je vidnost vendarle element, ki jim je pomemben, pa govori podatek, da je večino voznikov e-skirojev in e-koles najbolj strah, da bi jih vozniki avtomobilov spregledali. Zato smo mladim omogočili, da sami poiščejo način, da so lahko varni in v svojem slogu. Danes se starega problema vidnosti v prometu torej lotevamo na povsem drugačen način, z drugačnimi rešitvami in upravičeno pričakujemo tudi drugačen rezultat,« je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja varne mobilnosti v Zavarovalnici Triglav.

Arhiv Naročnika

Pomen dela z mlajšo generacijo v ospredje svojih aktivnosti postavlja Zavod Vozim, ki se mladim poskuša približati skozi delavnice in javne dogodke, s katerimi ozavešča o varni uporabi mikromobilnostnih sredstev. Njegov cilj je, da bi uporabniki med vožnjo z e-skirojem ali drugimi prevoznimi sredstvi urbane mobilnosti hitrost ustrezno prilagodi, čelado imeli vedno na glavi, telefon pa v žepu. V Zavodu Vozim bodo skozi družbeno kampanjo in prek 300 delavnic na terenu sporočili »Dejmo se videt.« in »Ne bluzi z glavo kruzi.« prenesli tudi ostalim mladim.

Inovativna kolekcija stavi na rabo odsevni materialov

Študenti modnega oblikovanja Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehnične fakultete so izziv malce drugačnega ozaveščanja svojih vrstnikov in ostalih mlajših uporabnikov urbane mobilnosti sprejeli odprtih rok. Nastala je inovativna kolekcija odsevnih oblačil in vidnih dodatkov, na katero so ponosni tudi na fakulteti, ki se v svojih projektih rada povezuje z različnimi partnerji.

»Oblikovanja kolekcije smo se lotili kot ekipa oblikovalcev. Vsak študent je raziskal temo, kako varovalna oblačila in dodatke narediti sodobne, všečne, univerzalne, funkcionalne in atraktivne za mlade in tudi širše. Vse ideje smo skupinsko komentirali in si pomagali s konstruktivnimi kritikami in rešitvami. Tako se je razvilo pet glavnih tem, ki so se razlikovale v inspiraciji in tehnični izvedbi. V kreacije so vključeni najsodobnejši reflektivni in odsevni materiali, kot so odsevno blago, odsevna folija, odsevna tiskarska pasta, odsevni sukanec in preje ter kresničke. Odsevni materiali so pametno in neopazno združeni s klasičnimi oblačilnimi materiali,« je ustvarjalni proces nastanka kolekcije orisala Sara Valenci, asistentka na omenjeni katedri, ki je skupaj s prof. Natašo Peršuh in asistentko Nastjo Sagadin Grmek, sestavljala mentorski tim projekta.

Od navdušenja nad kreacijami je žarel tudi študent NTF Anže Orešnik: »Glavni čar projekta je bil proces, pri katerem se je vsak član študentske ekipe poglobil vase in se vprašal, kako bi sam vključil svetlobno reflektivne materiale in elemente v svoj vsakdanji slog in estetiko. Naše kolekcije resnično odražajo to, da lahko vsak posameznik ne glede na svoj osebni slog poskrbi za boljšo vidnost in varnost v prometu. Upam, da bo naša kolekcija navdihnila ljudi, da s predstavljenimi idejami in tehnikami najdejo načine, kako svetlobno reflektivne materiale vključiti v svoj vsakdanji slog.«

Arhiv Naročnika

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.