V Planiki Turnišče zaradi pomanjkanja naročil ob petkih ne bodo delali

Majda Horvat, Vestnik
18.10.2024 06:50

Z današnjim petkom prvič ne delajo, uvajajo štiridnevni delovnik s prerazporeditvijo delovnega časa za zaposlene. Prodaja na domačem trgu upadla za 40 odstotkov, na trgih Evropske unije za 25 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Planika Turnišče, ki zaposluje 220 delavcev, danes uvaja štiridnevni delovnik s prerazporeditvijo delovnega časa za zaposlene.
Jure Kljajić

Planika Turnišče, ki zaposluje 220 delavcev, danes, v petek, 18. oktobra, uvaja štiridnevni delovnik s prerazporeditvijo delovnega časa za zaposlene. Razlog je upad prodaje tako na domačem trgu kakor tudi v Evropi, s čemer se soočajo tudi v drugih gospodarskih panogah. "Naša prodaja je na domačem trgu upadla za 40 odstotkov, na trgih Evropske unije pa za 25 odstotkov. Situaciji smo se prilagodili z zmanjšano dnevno proizvodnjo že v mesecu maju, vendar potreba po zmanjševanju ostaja, zato sedaj še dodatno zmanjšujemo proizvodnjo," je pojasnil tehnični direktor podjetja Planika Turnišče Milan Jaklin. Odprtih je še nekaj razpisov v državah Evropske unije, na katere so se prijavili, tudi za čevlje za vojsko, za katere so proizvajali do sedaj in upajo, da bodo s prijavo uspeli ter tako zapolnili proste proizvodne zmogljivosti. "Do tega trenutka teh naročil nimamo, zato smo se z lastniki odločili za prerazporeditev delovnega časa v upanju na pridobitev naročil za zapolnitev proizvodnih kapacitet," v izjavi za javnost navaja Jaklin.

Z ukrepom prerazporeditve delovnega časa je vodstvo seznanilo zaposlene na zboru delavcev, prav tako sindikalnega zaupnika. Delavci so sklep, da se zaradi pomanjkanja naročil seznanjajo z ukrepom, podpisovali v torek, 15. oktobra. Neopravljene ure bi lahko nadomestili z delom ob sobotah v obdobju enega leta, kakor določa kolektivna pogodba, delavci pa se lahko odločijo še za drugo možnost, da bodo ob petkih koristili dopust, je pojasnil sindikalni zaupnik Jože Horvat. Delavci s tem ukrepom ne bodo oškodovani, saj bodo prejeli plačo v celoti, kot to ureja zakonodaja. "V kolikor bomo uspeli v tem času zapolniti proizvodne kapacitete, se bomo temu primerno tudi organizirali in prerazporejene dneve oddelali ob sobotah," je povedal tudi tehnični direktor.

Planika Turnišče med podjetji v usnjarski dejavnosti izplačuje na slovenski ravni razmeroma dobre plače, saj je že izhodiščna nad minimalno plačo, zaposleni pa so prejeli tudi regres v višini 1500 evrov. Prav tako je podjetje sredi leta zagnalo 1,5 milijona evrov vredno naložbo, gradnjo nove trgovine v Turnišču, kjer bodo na več kot 300 kvadratnih metrih prodajali visokokakovostno pohodniško obutev znamk Planika in Meindl, prenovili pa bodo tudi pisarniške prostore

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta