Nizozemska vlada predlaga strožje ukrepe na področju migracij

STA, Gr.G.
25.10.2024 17:57

Nizozemska vlada namerava uvesti nadzor na mejah po vzoru sosednje Nemčije, ukiniti dovoljenja za bivanje z neomejenim trajanjem za begunce in veljavnost trenutnih dovoljenj za bivanje skrajšati iz petih let na tri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nizozemska vlada je danes naznanila dogovor o svežnju novih ukrepov na področju priseljevanja in azilne politike. Med drugim predlagajo uvedbo nadzora na mejah po vzoru Nemčije, omejitev trajanja dovoljenj za bivanje za begunce in skrajšanje njihove veljavnosti. Obetajo se tudi spremembe pri obravnavi beguncev iz Sirije.

Nizozemski premier Dick Schoof je po več dneh intenzivnih pogovorov znotraj vrst vladajoče koalicije štirih strank, ki jo vodi skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, danes javnosti predstavil načrte za nove ukrepe. "Naši pogovori so se končno sklenili - z zelo dobrim rezultatom. Danes predstavljamo celovit sveženj ukrepov za hitrejše izvajanje naše azilne politike, ki bo strožja in učinkovitejša," je dejal Schoof, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemska vlada namerava uvesti nadzor na mejah po vzoru sosednje Nemčije, ukiniti dovoljenja za bivanje z neomejenim trajanjem za begunce in veljavnost trenutnih dovoljenj za bivanje skrajšati iz petih let na tri. Ob tem bodo zaostrili politiko obravnavanja beguncev iz Sirije, pri čemer nameravajo dele države, ki jo še vedno pretresajo konflikti, razglasiti za varne. S tem bi v določene dele Sirije lahko potencialno vračali begunce iz teh krajev, ki so trenutno na Nizozemskem.

Vlada ob tem ni upoštevala želje Wildersa, ki je želel ob uvedbi novih ukrepov razglasiti krizno situacijo. To bi pomenilo, da vlada lahko predlagane ukrepe sprejme mimo parlamenta, toda temu je nasprotovala stranka Nova družbena pogodba (NSC). Vladne predloge bosta morala sedaj potrditi oba domova parlamenta.

Nizozemska s predlogi za zaostrovanje azilne politike sledi trendom v Evropi, potem ko so se voditelji držav članic EU minuli teden na vrhu zavzeli za razmislek o novih načinih za preprečevanje nezakonitih migracij.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta