Acun Ilicali: Nisem najbogatejši lastnik, lahko pa sem najbolj nor

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
24.10.2024 18:32

Turški poslovnež, ki že deluje kot lastnik NK Maribor, čeprav ga od uradnega prevzema še loči nekaj tednov, o ustoličenju Boštjana Cesarja, načrtih z vijoličastimi in spremembah v klubski strukturi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi šef je zaželel dobrodošlico novemu trenerju.
Andrej Petelinšek

Dober teden po ustoličenju je novega trenerja nogometašev Maribora predstavil še človek, ki vleče vse več niti v Ljudskem vrtu. "Da bi bili uspešni, smo se odločili za sodelovanje z Boštjanom Cesarjem. Verjamemo vanj, za Maribor je prava oseba, pravi nogometni um, da ga popelje do uspeha. Vesel sem, da je v klubu. Prihodnost z njim je svetla. Hvala za sprejetje naše ponudbe in dobrodošel v družini," je novemu šefu trenerskega štaba vijoličastih zaželel Acun Ilicali. Spregovoril je tudi o razhodu z Antejem Šimundžo. "Novi smo v tej državi, a prišli smo s projektom. V nogometnem svetu, v katerem sem več kot 20 let, sem se naučil, da mora biti v klubu, ki želi naprej, popolna harmonija med lastniki in trenerjem. Ničesar slabega ne morem reči čez Anteja, a če hočemo biti uspešni, moramo iti vsi v isti smeri. Sem smo prišli za nov projekt, za novo prihodnost, zato potrebujemo trenerja, ki odobrava naše misli in želi v isto smer kot mi," je poudaril (bodoči) lastnik kluba.

"Ni dvoma, da smo lastniki"

Lastnik ali strateški partner, kot so ga večkrat, nazadnje v vabilu za novinarsko konferenco, predstavili staroselci v klubu? "Od julija zapravljamo denar za naš čudoviti klub. Smo lastniki, seveda. Le še nekaj dokumentov je treba podpisati, kar je proces, saj ne kupujemo Maribora od drugega lastnika. Šest mesecev je trajalo, da sem kupil Hull City. Kupovanje kluba ni preprosta stvar. Potrebujemo dva ali tri tedne in bo vse urejeno tudi na papirju. Smo pa od julija vložili že kar nekaj denarja. Klub mora biti finančno podprt, da je lahko uspešen. Mi smo bili odgovorni za osem transferjev. Ni dvoma, da smo lastniki, saj vidite, da smo menjali trenerja," je prvi mož medijske družbe Acun Medya, ki ima svoje podružnice v 15 državah, pustil malo dvoma o tem, kdo bo odslej odločal med 16-kratnimi slovenskimi prvaki.

Andrej Petelinšek

O konkretnih številkah ni govoril, je pa potrdil, da dogovor o prevzemu kluba vsebuje obvezno investicijo. "Dogovor je zasnovan na trdnih temeljih, Maribor je zavarovan s postavko, da bomo vložili določeno vsoto denarja. Bomo pa seveda vložili več kot to. V nogometu najdeš veliko načinov, če nočeš zapravljati denarja, če pa želiš zapravljati denar, prideš v klub in vložiš več, kot se pričakuje. V Hull Cityju smo šli do limitov, tudi v Maribor bomo vložili več, kot je potrebno. Uspeh lahko pride samo z dobro investicijo," je prepričan Ilicali, ki je tudi član uprave turškega Fenerbahčeja – po obisku Maribora je odletel v Carigrad na tekmo Fenerja proti Manchester Unitedu v evropski ligi.

Sporočilo Cesarju: Le uspeh osrečuje

Z majhnimi koraki želi Maribor dvigniti do evropske ravni, kratkoročni cilji pa niso nič manj ambiciozni. "Naredili bomo vse, da postanemo prvaki. Nič manj od naslova me ne bo naredilo srečnega," je zatrdil, se ozrl proti Cesarju in tako trenerju poslal jasno sporočilo. "V Hull Cityju smo kupili igralca od Aston Ville za 5 milijonov, čez deset mesecev smo ga prodali nazaj Aston Villi za 20 milijonov. V nogometu ne moreš z gotovostjo reči, koliko je vreden določen nogometaš. Nekaj pa drži: moraš vlagati. Mogoče bomo naredili kaj nerazumnega, šli čez proračun, če se ponudi priložnost, da kupimo igralca, ki bo nadgradil ekipo. Zagotovo nisem najbogatejši lastnik na svetu, lahko pa sem najbolj nor. Le uspeh me dela srečnega. Tu sem zaradi uspeha. Potrebujem pa tudi potrpljenje. Uspeh pride, ko si potrpežljiv," poudarja Ilicali.

Andrej Petelinšek

Če bo držal obljubo, Maribor ne bo doživel le investicij v igralski kader, v načrtu je tudi izgradnja sodobnega trening centra. "Ja, imeli bomo boljše objekte. Tu smo za prihodnost, za dobro prihodnost. Da pridejo dobri igralci, potrebuješ boljše pogoje. Seveda se še moramo dogovoriti za dovoljenja in ostale stvari, a to je zelo pomembno zame. Ena od prioritet je, da izboljšamo infrastrukturo," je zatrdil 55-letni poslovnež, ki se je le nekaj dni zatem, ko je Ante Šimundža postal bivši, razšel s Tanom Keslerjem, dotedanjim vodjo njegovih nogometnih projektov. "Nisem poslovni poslovnež. Sem ljubitelj nogometa in moje sanje so, da ta klub odpeljem v višje sfere evropskega nogometa. Tu smo, da ustvarimo blagovno znamko, ki bo vsem pokazala, da z dobrimi usmeritvami, srcem, resnično osredotočenostjo in inteligenco lahko ekipa z velikim potencialom gre do višjih sfer. Veliko ljudi je vpletenih v to, na koncu dneva pa sem jaz tisti, ki daje svoje srce temu klubu. Vsi, ki delajo z mano, so mi kot bratje, kot družina, a seveda se zgodi, da nekdo gre, sprejme drugo ponudbo in ga moramo nadomestiti," pravi Turek, čigar premoženje Forbes ocenjuje na 100 milijonov dolarjev.

Šuler ostaja, Acil prihaja

Nova era prinaša tudi nove obraze v najtrofejnejšem slovenskem klubu. Cemu Basgulu, ki že deluje v Ljudskem vrtu kot vodja nogometnih operacij, se bo pridružil Merthan Acil. Marko Šuler za zdaj ostaja športni direktor. Kako pa je z ostalimi funkcionarji v klubu? So dosedanji predsednik, poslovni direktor, člani uprave, generalni sekretar in ostali operativci še v njegovih načrtih? "O teh stvareh mi ni treba govoriti, saj prehajate na zaupen del. Če me pa sprašujete, če bodo spremembe … Ja, spremembe bodo. Ne morem vam še reči, kakšne. Potrebujemo popolno harmonijo, spremembe so potrebne, da lahko igraš svojo igro," nam je odgovoril Acun Ilicali in napovedal, da bo šel obiskat predsednika Draga Cotarja v bolnišnico ter mu zaželel veliko zdravja.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta