zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

POGLEDI

(PREJELI SMO) Nacionalni ali strankarski cilji Muzeja slovenske osamosvojitve

25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muzej novejše zgodovine Slovenije deluje v Cekinovem gradu v parku Tivoli v Ljubljani.
Branka Bezjak

Vlada je s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter tako ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Takšno rešitev smo že v minulem letu predlagali tudi vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in v Zvezi policijskih veteranskih društev SEVER (SEVER).

Vojni veterani, združeni v navedenih organizacijah, si želimo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Arhivsko gradivo se nahaja in hrani v različnih muzejih in zasebnih zbirkah in del teh je lahko izpostavljen izgubi ali celo uničenju, s tem pa bi lahko nastala nepopravljiva škoda. Obdobje slovenskega osamosvajanja je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po našem mnenju sodi pod skupno streho Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev. Tako bodo preprečene tudi različne zlorabe, kot je zadnji primer odtujitve najvišjih državnih odlikovanj iz muzejske zbirke.

Bivši predsednik Republike Slovenije je v svoji izjavi v minulem letu dejal, da bo ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve politična, in ne strokovna odločitev. O strokovnih razlogih predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil takrat ni želel govoriti, zato smo takrat in tudi danes sklepali, da je možna popolnoma politično prikrojena razlaga prikaza dejstev v procesu osamosvajanja, kar pa nikakor ni v državotvornem in narodotvornem interesu. Zato smo mnenja, da naj zgodovinska stroka opravi svoje delo skladno z znanstvenimi standardi in normativi ter objektivno postavi tudi slovensko osamosvojitev v čas in prostor.

Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?