(POGLED) Zakaj bo skupni nakup streliva pripomogel k vzpostavitvi pravičnega miru v Ukrajini

Evropski voditelji in voditeljice so se prejšnji teden strinjali s predlogom o tristranskem pristopu, ki sem ga predložil skupaj s komisarjem Bretonom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ukrajina je prisiljena, da se v zelo intenzivni vojni bori za svojo svobodo in obstoj države. Da bi se lahko uprla ruskemu okupatorju in ga pregnala s svojega ozemlja, pa potrebuje več kot le politično podporo in denar. Najbolj potrebuje orožje pa tudi strelivo, saj orožje brez streliva ne služi ničemur.

Trenutno ima Rusija veliko večje zaloge in tudi izstreli veliko več artilerijskih projektilov kot Ukrajina - ceno za to razliko pa plačujejo Ukrajinci in Ukrajinke s svojimi življenji. Vedno znova ponavljamo, da je obramba suverenosti Ukrajine eksistencialnega pomena - za Ukrajino, pa tudi za preostalo Evropo. Vendar k temu cilju ne moremo stremeti, ne da bi Ukrajini dali sredstva, da ga doseže.

Odkar je Rusija začela vojno proti Ukrajini, EU dokazuje, da se zaveda, kaj vse lahko izgubimo, zato je pripravljena tudi rušiti tabuje, ko je to potrebno. Pred enim letom smo prvič doslej začeli financirati dobavo smrtonosne vojaške opreme kakšni napadeni državi. Jeseni smo nato začeli na ozemlju in pod zastavo EU usposabljati ukrajinske vojake in do konca leta nam jih bo verjetno uspelo usposobiti 30.000. V tem trenutku pa uvajamo še en pomemben ukrep, da bi Ukrajini skupaj priskrbeli strelivo, ki ga tako nujno potrebuje.

Slovenija se je glede vojne v Ukrajini postavila odločno na stran napadene države. 
Nebojsa Tejic/sta

Evropski voditelji in voditeljice so se prejšnji teden strinjali s predlogom o tristranskem pristopu, ki sem ga predložil skupaj s komisarjem Bretonom. Prvič, da bomo financirali nujne dobave artilerijskega streliva iz obstoječih zalog ali odprtih naročil; drugič, da bomo skupaj javno naročili artilerijske projektile, in tretjič, da bomo sodelovali z obrambno industrijo EU, da bi povečali proizvodne zmogljivosti ter tako poskrbeli za naše potrebe in ohranili sposobnost, da podpiramo Ukrajino.

Konkretno bomo porabili milijardo evrov iz Evropskega mirovnega instrumenta, ki je ločen od samega proračuna EU, da bomo povrnili stroške državam članicam, ki so pripravljene Ukrajini takoj dobaviti strelivo iz obstoječih zalog ali odprtih naročil. Še eno milijardo evrov bomo porabili za povračilo stroškov skupnega naročila 155-milimetrskega streliva in, na posebno prošnjo, izstrelkov pri obrambni industriji EU in Norveške. To bomo storili prek Evropske obrambne agencije ali v okviru dopolnilnih projektov skupne nabave pod vodstvom držav članic. Ključni cilj je hitra dobava. S skupnim nakupom pa bomo industriji dali jasen znak, da mora strelivo proizvesti in dostaviti v najkrajšem možnem času.

Tretji vidik predloga zadeva povečanje zmogljivosti evropske industrije, da bo zadostila večjemu povpraševanju ter da bodo naše vojske lahko obnovile svoje zaloge in hkrati preskrbovale Ukrajino. Lažje je dati to, kar imamo danes, če vemo, da bomo lahko jutri kupili in dobili nove zaloge. V okviru tega vidika bo Evropska komisija podpirala povečanje proizvodnih zmogljivosti, da bi odpravili zastoje in zagotovili učinkovite postopke, tudi s finančnimi spodbudami.

V zadnjih 20 letih so evropske države zmanjšale naložbe v zmogljivosti obrambne industrije, ki pa jih moramo zdaj zaradi bistveno spremenjenega varnostnega okolja ponovno okrepiti.

Konkretno nameravamo Ukrajini v enem letu zagotoviti milijon artilerijskih projektilov, za kar bomo porabili skupno dve milijardi evrov iz Evropskega mirovnega instrumenta. Stopnja povračil bo 50- do 60-odstotna in tako nam bo ta novi sveženj omogočil financiranje v znesku približno štiri milijarde evrov.

Ta odločitev dokazuje, da se je EU sposobna hitro odzvati, kadar je to potrebno, pa tudi, da smo še naprej odločeni, da bomo Ukrajini zagotovili sredstva, ki jih potrebuje za legitimno samoobrambo.

Ob tej odločitvi se bo postavljajo vprašanje, kako je mogoče z vedno večjimi dobavami orožja končati to grozno vojno. Odgovor je, da Ukrajina za svojo obrambo in za končanje vojne potrebuje orožje in strelivo - vse dokler jo bo Rusija napadala in bombardirala.

Robert Balen

Seveda si - tako kot Ukrajina - želimo miru. Vendar si ne želimo kakršnegakoli miru. Želimo si pravičnega in trajnega miru, ki bo temeljil na Ustanovni listini ZN in ki bo dosežen, ko bo Rusija odpoklicala svoje vojake s celotnega ozemlja Ukrajine, ki ga trenutno zaseda. Zato tudi podpiramo mirovno formulo predsednika Zelenskega.

Josep Borrell
Reuters

 Z drugimi besedami, pomembno je, kako se vojna konča - ne samo, da se konča, Rusija pa se pri tem z vojno agresijo ozemeljsko in drugače okoristi.

Hočemo tudi, da tisti, ki je vojno povzročil, za to odgovarja, in zato je pomembna obtožnica, ki jo je za predsednika Putina izdalo Mednarodno kazensko sodišče: odgovarjati mora za zločine, ki so se zgodili po njegovi krivdi, tudi za ugrabitve številnih otrok iz Ukrajine.

V tej vojni sta zgodovina in pravica na strani Ukrajine. A tok zgodovine moramo pospešiti. Naša vojaška podpora in naša odločitev, da skupaj nabavimo strelivo, sta v dobro pravičnega miru v Ukrajini. Odločitev je prava in nujna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta