(POGLED) Urada ni več

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
18.07.2022 05:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejšnja vlada je tik pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami sedež urada za demografijo preselila v Maribor. Urad je postal novo delovno mesto kontroverznega Aleša Primca.  
Igor Napast

Urada za demografijo ni več. Vlada Roberta Goloba ga je prejšnji teden ukinila, njegove pristojnosti pa preselila na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo bo prevzelo tudi zaposlene na uradu, materialna sredstva, dokumentacijo urada in neporabljeni del denarja, ki je bil zagotovljen uradu v letošnjem letu. S tem se je zelo hitro končala tudi neposrečena decentralizacija državne uprave, ki jo v Sloveniji politika, tako desna kot leva, obljublja že leta.

Igor Napast

Zgodba o uradu za demografijo, ki je aprila dobil nove prostore v Mariboru, je daljšega veka kot njegov obstoj. Urad je z odlokom ustanovila še vlada Janeza Janše oktobra 2020, začetek uporabe odloka in s tem delovanja urada pa nato večkrat prestavila. Sprva je bilo sicer predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice iz kvote Desusa. Pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, ki je odgovoren vladi. Veliko imen je bilo že v igri za direktorja novega urada, še v času, ko je bil v koaliciji Desus. Lani, 15. oktobra, je urad vendarle začel delovati, a ne v Mariboru, kot je bilo obljubljeno, ampak v Gregorčičevi ulici 20 v Ljubljani. Za vršilca dolžnosti direktorja je bil imenovan Danilo Lončarič, ne iz kvote Desusa, ki je med ustanavljanjem urada iz koalicije že izstopil. Lončarič je med drugim tudi občinski svetnik SDS v Makolah. Kar nekaj časa je bil tudi edini zaposleni v uradu za demografijo. Tako se je marsikdo spraševal, zakaj urad sploh potrebujemo. "Tudi zaradi tega, ker bi morale polovico opredeljenih nalog urada opravljati že obstoječe službe, institucije, drugo polovico pa že opravlja civilna družba, in to brez podpore države," je bila jasna predsednica Združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Marolt Meden in ob tem izrazila bojazen, "da bo to še en papirnati brezzobi tiger, ki bo po nepotrebnem trošil proračunska sredstva".

Premier Golob je že ob prvem obisku Maribora ocenil, da je urad primer katastrofalne prakse decentralizacije. Že pred tem pa so zaokrožile neuradne informacije, da namerava nova vlada urad za demografijo ukiniti oziroma reorganizirati s priključitvijo enemu od ministrstev. Prav v tem času je urad že napovedal 50 ukrepov, namenjenih "spodbujanju veselja do življenja in dvigu rojstev", in oceno, da bo "demografska zima preteklost". Za vprašanja demografije na uradu je vlada Janeza Janše imenovala Aleša Primca.

Ko je bil Janez Janša pred volitvami v Mariboru, je rezal trak v novih prostorih urada, ko je Robert Golob prišel na prvi obisk v mesto, so uradu že tekli zadnji dnevi. 
Igor Napast

Primca slovenska javnost pozna kot sovoditelja koalicije Za otroke gre, borca proti družinskemu zakoniku in predsednika stranke Glas za otroke in družine. Na uradu v Mariboru je tako začel opravljati novo službo. Postal je vodja sektorja za demografijo. Ni skrivnost, da se pogledi Primca in Simona Maljevca, ki naj bi po razdelitvi ministrstva za delo, v pristojnosti katerega je tudi družinska politika, postal minister tega resorja, precej razlikujejo. Maljevac, dosedanji generalni sekretar Levice, je bil eden najpomembnejših članov ekipe Čas je ZA, aktivistov, ki so vodili kampanjo za potrditev družinskega zakonika, ki bi tudi istospolnim parom omogočil posvojitev otrok. Na drugi strani sta bila Katoliška cerkev in Primc. Maljevac je bil od leta 2007 tudi predsednik Legebitre, vplivne nevladne organizacije, ki se zavzema za pravice istospolnih. Ko so v Levici napovedali, da je njihov kandidat za ministra, se je vsul plaz opazk in ocen na desnem političnem polu, da je neprimeren zaradi svoje spolne usmerjenosti, ki je ne skriva. In da njegovo imenovanje za ministra, v pristojnosti katerega bo tudi družina, pomeni odprta vrata LGBT-ideologiji. Z njim na čelu pa se po njihovi oceni obetajo novi poskusi uničevanja družin, zato štejejo predlog, da postane zdaj minister, za hudo provokacijo.

Da urad za demografijo in nova vladna koalicija nikakor ne bosta našla skupnega jezika, je bilo jasno tudi po nedavni presoji ustavnega sodišča o neustavnosti zakonske ureditve, ki istospolnim partnerjem onemogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. V koaliciji so odločitev pozdravili, prav tako zagovornik načela enakosti in Legebitra, kritični pa so v NSi in Koaliciji za otroke gre. Medtem ko so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga zdaj še vodi Luka Mesec iz Levice, v tednu dni po odločitvi ustavnega sodišča pripravili in v državni zbor že poslali zakonodajni predlog za odpravo neustavnosti ureditve, so do te odločitve kritični v Koaliciji za otroke gre pod vodstvom Aleša Primca. Menijo, da je škandalozna, krivična in ideološko motivirana. Po njihovem mnenju je odločitev sodišča protiustavna, ker da sta v zadevi razsojala pristranska sodnica in sodnik. Prav tako menijo, da je takšna odločitev v nasprotju z načelom pravičnosti, naravnim pravom in slovensko kulturo.

Pred dobrim desetletjem je bil Aleš Primc v prvih vrstah upornikov proti družinskemu zakoniku.
Robert Balen

Primc pa je že napovedal nadaljevanje boja za otrokove pravice. Podporo ima tudi v opozicijski NSi in v Slovenski škofovski konferenci, s katero je tesno sodeloval tudi kot uslužbenec urada za demografijo. Škofovska konferenca pričakuje, da bo ustavno sodišče v prihodnje ponovno premislilo o omenjeni odločbi in ustrezno zaščitilo vrednote zakonske zveze, družine, očetovstva in materinstva ter pravice otrok. Vernike pa spodbujajo, da se na aktiven in demokratičen način zavzemajo za zaščito družinskega življenja v Sloveniji.

Pri tako nasprotujočih si pogledih je bilo več kot na dlani, da bi urad v obstoječi kadrovski zasedbi, mimogrede, imel je dvanajst zaposlenih, res postal zgolj papirnati brezzobi tiger, saj brez soglasja vlade, ki bi bdela nad njegovim delom, ne bi mogel uresničiti nobenega ukrepa.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta