Zaznamovali že dve desetletji ustvarjanja

Mateja Bečan
25.05.2019 06:17

Prav v tednu ljubiteljske kulture, ki letos poteka med 17. in 26. majem, je Kulturno društvo Pavza iz Selnice ob Dravi zaznamovalo 20-letnico ustvarjanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek s slavnostne prireditve
Mateja Bečan

Preteklo nedeljo je v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi potekala slavnostna akademija, na kateri so se predstavile vse sekcije Kulturnega društva Pavza, za več let aktivnega delovanja pa so bila podeljena Gallusova in Linhartova priznanja ter priznanja s področja likovnega ustvarjanja. Podelila jih je Zvezdana Remšak, vodja ruške območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). V letu 1999 je bilo ustanovljeno pevsko društvo Pavza, ki je izšlo iz selniškega Obrtniškega pevskega zbora, delujočega od leta 1982. Moškemu zboru so se kmalu pridružile še glasbena, dramska, likovna in lutkovna sekcija, kot zadnja pa sekcija za ohranjanje ljudskega izročila. Zaradi lažje organizacije in črpanja finančnih sredstev, ki jih selniška občina nameni delovanju kulturnih društev, se je pevsko društvo preimenovalo v Kulturno društvo Pavza, ki danes šteje več kot sto aktivnih članov in podpornikov.

Pavza brez pavze

Društvo je s svojimi aktivnostmi in prepoznavnostjo v kraju ter širši okolici pravo nasprotje svojega imena. Kot pove aktualna predsednica društva Jasna Šteger, sekcije društva brez premora ustvarjajo celo leto. Moški pevski zbor pod vodstvom skladatelja in pedagoga Tadeja Kušarja je publiki znan predvsem po ubranem petju moških glasov in dolgoletnem ustvarjanju na glasbenem področju. Zadnja leta je zbor navezal stike z mnogimi prepoznavnimi slovenskimi in tujimi glasbenimi izvajalci pa tudi z dramskimi umetniki, ki dodatno popestrijo odlično obiskane koncerte. Dolgih 21 let je zbor vodila glasbena pedagoginja Marinka Šober. Kot pravijo pevci, jih je v zbor v prvi vrsti združila ljubezen do ubranega petja, ne skrivajo pa, da jim veliko pomenijo druženja po vajah, pevskih revijah, gostovanjih po Sloveniji in zunaj njenih meja, na skupnih izletih in družinskih praznovanjih. Junija pevci potujejo v Severno Makedonijo, kjer bodo gostje festivala Slovenija na Ohridu 2019, njihovi načrti pa segajo že v novo pevsko sezono, ki jo bodo otvorili s skoraj tradicionalnim večerom dalmatinskih pesmi.
Tudi dramska sekcija od ustanovitve leta 2000 deluje brez premora. Prva leta je bilo njeno delovanje osredotočeno na organizacijo in vodenje koncertov moškega pevskega zbora, prelomno pa je bilo leto 2008, ko so amaterski igralci pod strokovnim vodstvom Stanke Breznik izvedli znano komedijo Igra zbora. Z večinoma stalno igralsko zasedbo je sekcija v naslednjih sezonah izvedla predstave z več kot tridesetimi ponovitvami. Udeležujejo se srečanj odraslih dramskih skupin JSKD, igralci prejemajo visoka priznanja. Od leta 2011 deluje tudi podmladek, skupina osemnajstih mladih in razigranih si je nadela ime Navihanci. Pod strokovnim vodstvom Polonce Perkuš, sicer vodje dramske sekcije, so do letos odigrali štiri komedije s ponovitvami.

Zaživeli pustovanje in martinovanje

V letu 2011 so v Selnici po nekaj letih premora oživili pustovanje. Druga večja družabna prireditev, ki so jo Selničani takoj vzeli za svojo, je martinovanje. Za oba dogodka skrbi sekcija za ohranjanje ljudskega izročila pod vodstvom Janka Lisjaka, tudi člana likovne sekcije. "Hvaležni smo, da se obeh dogodkov udeleži toliko Selničanov in ljudi od drugod. Najpomembnejše od vsega pa je, da Selničani Selničanom pripravimo lepe kulturne in družabne dogodke," ponosno pove Lisjak. Marušeki, od lani Marusheki, se imenuje glasbena sekcija KD Pavza, ki deluje od leta 2012. Člani instrumentalno-vokalne skupine se spomnijo, da so prva leta z glasbenimi točkami popestrili mnogo likovnih razstav, dokler se niso ojunačili in izvedli prvi Valentinov koncert, ki je postal eden njihovih tradicionalnih prireditev. Izvajajo starejše slovenske in tuje popevke, uspešno se spogledujejo s šansonom. "V prihodnje si želimo povečanja zasedbe, saj se nam tako odpira več možnosti za ustvarjanje. Z intenzivnimi vajami se trudimo izboljšati kvaliteto igranja in izvedb pesmi ter vse bolj samozavestno stopiti na oder," je prepričan vodja glasbene sekcije Jernej Kosmačin.
Maruscheki so poleg moškega pevskega zbora Pavza in komičnih vložkov obeh dramskih sekcij popestrili prireditev, ki se je zaključila z voščili selniške županje Vlaste Krmelj in predstavnikov sosednjih kulturnih društev. Ob obletnici je izšel tudi zbornik, v katerem je v besedi in sliki dokumentirana bogata dvajsetletna zgodovina KD Pavza. V avli Hrama kulture pa si je bilo mogoče ogledati slikarska dela članov likovne sekcije. "Imamo kratkoročne cilje. Predvsem želimo ohraniti kvaliteto in nivo prireditev v zadovoljstvo nas izvajalcev in obiskovalcev. Če bo interes, bomo ustanovili tudi folklorno sekcijo," pravi Jasna Šteger, predsednica društva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta