Zavod Dornava: Več prostora in uspešna integracija

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
31.01.2023 05:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Zavodu Dornava so že zdavnaj prepoznali pomen sobivanja z okoljem.  
Slavica Pičerko Peklar

V Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) dr. Marijana Borštnarja v Dornavi biva 475 uporabnikov, od teh jih 125 v zavod in njegove varstveno-delovne centre prihaja dnevno. Kot pravi Ivanka Limonšek, v. d. direktorja zavoda, večjih težav s pridobivanjem kadra nimajo: "Je pa res, da v zadnjem času na razpise ni več toliko prijav kot nekdaj. Na področju socialne oskrbe in zdravstvene nege nam veliko pomaga, da smo učni zavod, izvajamo klinično prakso za študente zdravstvene nege, fizioterapije, delovne terapije, psihologe in specialne pedagogike. Tudi prostovoljstvo je ena od oblik dela, ki nam pomaga, da se predstavimo na trgu dela. Največ težav se pojavlja na področju zaposlovanja kadra v osnovni oskrbi, ker so plače nižje, kot je minimalna, in je ta kader zaposljiv v okoljih, kjer ni nedeljskega in prazničnega dela ter za višje plačilo. Moram pa opozoriti na problem pridobivanja kadra v našem posebnem programu vzgoje in izobraževanja, saj je delo specialnega pedagoga že deficitarni poklic. Vpisnih mest je malo, delo v centrih za usposabljanje pa je zelo zahtevno in težko."

 

Ena vaših večjih investicij v zadnjem času je bila izgradnja kuhinje. Koliko je ta vredna in komu vse je namenjena?

 

"Vrednost investicije je bila 1,8 milijona evrov. V objektu nove kuhinje zaposleni pripravljajo obroke za uporabnike zavoda in malico za zaposlene zavoda, kar prejšnje zmogljivosti kuhinje niso omogočale. Velik doprinos je malica za zaposlene čez vikend in praznike. V načrtu je priprava hrane za posameznike v lokalni skupnosti, ki sami ne zmorejo kuhati, in mogoče kasneje catering. Tržni del bomo pričeli na podlagi potreb lokalnega okolja in povpraševanja."

 

Po enoti v Dobrovcih, ki je zaživela lansko jesen, naj bi v Mariboru pri dnevnem centru zgradili prizidek. Kaj bo v tem prizidku in koliko novih uporabnikov boste lahko sprejeli?

 

"Prizidek bomo gradili k enoti dnevnega centra Maribor, kjer se izvaja dnevni program vzgoje in izobraževanja za otroke in mladostnike z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju in dodatnimi motnjami do 26. leta starosti. Zaradi velikih potreb po naših storitvah in zakonske obveznosti sprejema otrok v vzgojno-izobraževalni program zdajšnji prostori ne zadostujejo, saj so obstoječe kapacitete že zapolnjene oziroma presežene. Izgradnja prizidka bo omogočila zagotovitev dodatnih kapacitet za 20 učencev."

 

Komu bodo novi prostori namenjeni?

 

"Objekt bomo preuredili v prostore za izvajanje storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, kjer bodo uporabniki zavoda pridobivali delovne veščine in prakso za delo. Uporabniki se bodo ob pomoči zaposlenih usposobili za strežbo v tamkajšnji kavarni, kar je pomemben korak v smeri integracije v okolje. Ena delavnica bo ponujala storitev aranžiranja ter prodaje najrazličnejših izdelkov in aranžmajev za različne priložnosti. V objektu bomo uporabili obstoječo kuhinjo ter omenjeno storitev nudili naši enoti dnevnega centra Maribor ter enoti Nova pot v Dobrovcih. Obratovanje kuhinje ponuja možnost usposabljanja več uporabnikov za pomoč v kuhinji pri pomožnih delih, kasneje pa morda tudi pri samostojni pripravi določenih jedi. V prvem nadstropju in v prostorih mansarde bomo objekt preuredili za bivalno enoto za osebe s posebnimi potrebami, ki jim bomo nudili varstvo zunaj zavoda Dornava. Tako bomo uporabnikom omogočili kakovostne namestitve s potrebno podporo, še posebno tistim, ki prihajajo iz mariborskega območja. Poleg kavarne in cvetličarne v novih mariborskih prostorih bomo v sklopu varstveno-delovnega centra v Dornavi uvedli delo frizerjev. Vse te dejavnosti bodo odprte za vse obiskovalce."

 

V vašem zavodu deluje tudi specializirana varovana enota za otroke in mladostnike z najtežjimi vedenjskimi in čustvenimi motnjami. Ste za delo z njimi zaposlili dodatne strokovnjake? Koliko takih enot sploh imamo v državi?

 

"Specializirani oddelek za osebe z najtežjimi oblikami motenj v duševnem razvoju smo ustanovili leta 2021 in je kot pilotni projekt rezultat večletnih prizadevanj po sistemski obravnavi otrok in mladostnikov z najtežjimi oblikami motenj v duševnem zdravju. V specializiranem oddelku je potreben drugačen način dela ter prisotnost večjega števila kadra - zdravstveni tehniki, diplomirani zdravstveniki, varuh, v delo pa se vključujejo še fizioterapevt, delovni terapevt, pedagogi, pedopsihiatrinja in psihologinja. V državi imamo samo dve taki enoti, ena je v Ljubljani, v CUDV-ju Draga, kjer imajo kot mi deset otrok in mladostnikov. Za delo z njimi je bilo treba zaposliti dodaten kader, obstoječega pa dodatno usposobiti. V zavodu uvajamo nizozemski model, saj so strokovne smernice drugačne kot pri obravnavi otrok z motnjo v duševnem razvoju. Osrednja ideja modela je, da imajo tudi tisti, ki potrebujejo podporo, pravico do nadzora nad svojim življenjem, da najdejo rešitve, in to po svoje. Za zaposlene se izvajata tudi intervizija, supervizija, v ospredju je predvsem timsko delo z razbremenitvenimi razgovori in psihosocialno podporo. Potrebe po tovrstni obravnavi so večje, kot imamo prostih mest, največ težav pa je zaradi prostorske stiske in drugačnih potreb glede prostorskih in tehničnih normativov. Rezultati dela so dobri, zaposleni so motivirani in pripravljeni sprejemati drugačne pristope in izzive. Na tej novi poti delimo izkušnje s kolegi v CUDV Draga, saj gre resnično za povsem novo obliko storitve."

 

Deinstitucionalizacija zavoda je vaša prioriteta. V prihodnje boste uredili kar nekaj novih bivalnih enot, kdaj bodo te primerne za selitev?

 

"Uspešno smo kandidirali na razpisu za evropska sredstva za ureditev petih stanovanjskih hiš za ljudi, mlajše od 65 let, v sklopu katerega bo financirana tudi oprema hiš in nakup avtomobilov. Gre za objekte, ki bodo od centralnega zavoda oddaljeni do deset kilometrov. V hiše bomo preselili do 30 uporabnikov. S tem se bodo sprostili bivalni prostori znotraj institucije in bo omogočena bolj kakovostna osnovna in socialna oskrba za ene in za druge, uporabniki pa bodo lahko vključeni v lokalno skupnost. Preseljeni uporabniki se bodo še naprej vključevali v varstveno-delovne centre ter v obravnave in aktivnosti v zavodu. Preselili se bodo do junija."

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?