Za varno pot v šolo: Glavne ceste pogosto brez pločnikov, manjkajo tudi talne in druge prometne označbe

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.08.2020 06:10

O varnih šolskih poteh je te dni tekla beseda v ptujski mestni hiši, kjer so sodelujoči na posvetu ugotavljali, da morajo šolarji do šolskih avtobusov tudi po obcestnih jarkih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse bolj prometna je državna cesta skozi Grajeno.
Slavica PIČERKO PEKLAR

O varnosti otrok na šolskih poteh so govorili predstavniki ptujskih mestnih četrti, ravnatelji osnovnih in srednjih šol, ravnateljica vrtca, člani sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in predstavniki mestne občine. Sestanka, ki ga je sklicala županja Nuška Gajšek, pa so se udeležili tudi mestni redarji, predstavnik policijske postaje, Zveze šoferjev in avtomehanikov Ptuj ter še kdo, ki bo v začetku novega šolskega leta spremljal otroke na poti v šolo in domov.

Po Grajeni hoditi je nevarno

Razmere so še vedno najbolj kritične v četrtni skupnosti (ČS) Grajena in na tamkajšnji državni cesti, ki je v velikem delu še vedno brez pločnikov in kolesarskih poti ter z avtobusnimi postajališči, ki so zarisana kar na cestišču, so ugotavljali sogovorniki. Marjan Pšajd, član delovne skupine, ki si je pred tednom ogledala varnostne razmere na grajenskih cestah, pa opozarja: "Glavna cesta, po kateri prihajajo otroci v šolo, je še vedno izredno nevarna, šolarji morajo do šolskega avtobusa po neurejenih bankinah, tudi jarkih, avtomobilski promet s Ptuja proti Mariboru pa je po tej državni cesti iz leta v leto večji."

Ob delu državne ceste v Spuhlji ni poskrbljeno za varnost pešcev, še manj kolesarjev.
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Ubiranje bližnjic je slab zgled

V MOP namenjajo veliko skrb varnosti svojih ljudi v prometu, a kot ugotavlja Franc Kozel, predsednik mestnega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, se razmere prepočasi izboljšujejo: "Največ lahko za varnost svojih otrok v prometu naredijo starši, in to z zgledom. A kaj, ko se še vedno najdejo taki, ki tekajo skozi največje krožišče v mestu, čeprav se ve, da varna, tudi šolska pot iz mesta do Osnovne šole Mladika vodi mimo Miheličeve galerije skozi Mestni park. Že leta v industrijsko-nakupovalni konec mesta vodita podhoda, eden tudi pri železniški postaji, kljub temu pa se mnogim zdi nevarno skakanje čez železniške tire najkrajša pot do cilja. Mi bomo naredili vse, da bodo v začetku šolskega leta za varnost otrok na poti v šolo in domov poskrbeli naši člani in prostovoljci."

Skozi Grajeno poteka ozka državna cesta.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Skozi Grajeno poteka ozka državna cesta.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta