Za dobro sodelovanje z Italijo

B. R.
20.05.2019 14:38

Poslovnega srečanja z delovnim naslovom »Investicijske priložnosti Podravske regije so se udeležili zainteresirani investitorji in podjetniki iz Italije ter predstavniki institucij podravske, pomurske in koroške regije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Organizatorja

V predstavitvenem programu so vsi povabljeni predavatelji in predstavniki regij predstavili svoja področja s poudarki na zanimivih investicijskih priložnostih, ki so v regiji aktualne. Udeleženci so odhajali z obilo novih informacij prepričani, da Slovenija, posebej pa predstavljene regije nudijo obilo poslovnih priložnosti, predvsem pa so jim želeli dokazati, da v primeru odločitve za investicijo v Sloveniji ne bodo ostali sami na začrtani poslovni poti.
''Italija in Slovenija odlično sodelujeta, gospodarsko sodelovanje se krepi in poglablja. Preredko se zavedamo, da je Italija za Slovenijo zelo pomemben trgovinski partner, s prek 8 milijardami evrov drugi po obsegu, in da zaradi bližine in siceršnje povezanosti v Sloveniji deluje skoraj 2000 poslovnih subjektov italijanskega porekla. Pa tudi Slovenija je za Italijo pomemben partner: trgovinska menjava presega tisto z Rusijo ali Indijo in je primerljiva z menjavo naše sosede s celotnim območjem zahodnega Balkana, kamor Slovenije ne štejem,'' je po srečanju dejal Jurij Giacomelli, predsednik Italijansko- slovenskega Foruma.

Kaj lahko severovzhodna Slovenija ponudi italijanskim podjetjem?

''Zagotovo gre za priložnost za pozicioniranje v neko drugo dobaviteljsko okolje širšega industrijskega območja srednje Evrope (južne Nemčije, Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske), tako v smislu geografske in infrastrukturne bližine kot zaradi drugačnega konkurenčnega konteksta. vse to, združeno z dobro podjetniško in industrijsko tradicijo, je lahko odločna destinacija za investicije in razvoj poslovanja nasploh.
Italija je druga industrijska sila Evrope, a je obenem monetarno in energetsko precej prikrajšana v trenutnem kontekstu globalne konkurenčnosti EU. Slednje je še posebej pomembno za majhna in srednja podjetja. Številna italijanska srednja podjetja so že uspešna v Sloveniji in prav Štajerska s svojimi specifičnimi prednostmi je lahko odlična gostiteljica novim investitorjem v tem segmentu," še dodaja Giacomelli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta