V Svetem Andražu preteklost na sodoben način

Branka Bezjak Branka Bezjak
26.06.2022 06:30

Četudi občina Sveti Andraž sodi med manjše občine, pa ima v svojih sedmih naseljih na dobrih 17 kvadratnih kilometrih kaj pokazati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranjost Hrgove domačije popelje v stare čase.
Branka Bezjak

Prebivalci občine Sveti Andraž se večinoma ukvarjajo s poljedelstvom, živinorejo, sadjarstvom in vinogradništvom, prisotna pa je tudi gostinsko-turistična dejavnost. Županja Darja Vudler Berlak izpostavlja, da poslovne cone nimajo in je niti ne načrtujejo. Zato pa se želijo razvijati v turizmu, nadejajo se butičnega turizma, kar pomeni nadgrajevati sedanjo ponudbo. "Menim, da že imamo veliko ponudnikov, društev in produktov, ki jih plemenitimo tudi s pomočjo raznih evropskih projektov," pravi županja.

Glavne zanimivosti smo spoznali tudi novinarji in nekateri delavci v turizmu, ko so vabili na dan doživetij. Na podružnični šoli Vitomarci so uvodoma pripravili program v muzejski interaktivni učilnici, kjer smo dobili vpogled v to, kako je pouk potekal nekoč, kako so učitelji skrbeli tudi za higieno učencev, predvsem pa spoznali, kako stroga disciplina je veljala. Neposlušnost je namreč pripeljala do klečanja na koruzi.

Osrednja točka, na kateri gradijo turizem, je gotovo Hrgova domačija, značilna panonska hiša iz začetka 19. stoletja, ki je izjemen spomenik ljudskega stavbarstva. Tam je od lani na skednju mogoče tudi prenočiti. Da resnično povezujejo pretekli in današnji čas, kar pove tudi slogan občine Kjer sta preteklost in sedanjost harmonično povezani, pa dokazujejo s tem, da si je mogoče notranjost hiše oziroma muzeja ogledati tudi z interaktivnimi očali. Po besedah županje se namreč trudijo karseda ohraniti dediščino, hkrati pa jo približati današnjemu času.

Sveti Andraž z razgledne točke Ostragova
Branka Bezjak

Pri vsem sodelujejo vsa društva, ne le turistično, ki vodi tudi pogodbeno pošto, da lahko občani opravijo določene storitve v svojem kraju. Ta dan smo lahko pokusili odlično gibanico, ki so jo spekle domačinke, in spoznali Čebelarstvo Fridau. Središče občine je cerkev sv. Andreja, kjer se je pričela tudi pisati zgodovina teh krajev. Tam imajo potomko Stare trte, od tod vodi Pot strpnosti vse do šolskega čebelnjaka, ki ga urejajo. Na drugem koncu pa je že videti razgledni stolp na Ostragovi, pod njim pa je poseben kozolec za prireditve. Pod njim je mogoče spoznati vina Sisi ​ali se okrepčati z malico na turistični kmetiji Pri kapeli. Do vseh teh zanimivosti pa se je mogoče zapeljati z električnimi kolesi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta