V Pesnici obujajo kulturno društvo

Anita Kirbiš
29.02.2020 03:04

Uspelo jim je pripeljati abonmajske gledališke predstave, za katere se je odločilo kar 180 rednih obiskovalcev, predvsem iz Pesnice in sosednjih krajev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pesnici so nastopili člani Gledališkega društva Vurberk.
Anita Kirbiš

V Pesnici pri Mariboru je Kulturno-umetniško društvo Marice Kerenčič od ustanovitve leta 1946 do začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja gojilo gledališko, pevsko, plesno, knjižničarsko in godbeniško dejavnost. Številne ljubiteljske dejavnosti so po tem obdobju z leti počasi zamrle. Da pa bogata tradicija amaterskega kulturnega delovanja v kraju ne bi povsem usahnila, se je nekaj angažiranih posameznikov, na pobudo Klavdije Samogy Simonič, odločilo prevzeti iniciativo in znova obuditi kulturno društvo, ki mu predseduje Vesna Trampuš, podporo pa jim je občasno nudil tudi Tone Partljič.

Veliko zanimanja pri mladih

V kraj jim je pripeljal abonmajske gledališke predstave, za katere se je odločilo kar 180 rednih obiskovalcev, predvsem iz Pesnice in sosednjih krajev. Vstopnice za posamezne predstave je mogoče kupiti tudi pred samo predstavo. V sezoni 2019/20 so si januarja že ogledali Goldonijevo Pahljačo v režiji Marka Radmiloviča, marca prihaja na oder Partljičeva Ditka in šofer v režiji Blaža Šabedra in Toneta Partljiča, v maju Möderndorferjeva predstava Na kmetih v režiji Vojka Belšaka, oktobra Linhartova Županova Micka v režiji Mihe Goloba in novembra kot zadnja Partljičeva Partnerska poroka.

Ko na dan pridejo grehi iz mladih dni

Tokrat so se v dvorani VKT centra Pesnica predstavili s predstavo Trije vaški svetniki (avtorja Max Neal in Max Ferner) v priredbi Vinka Möderndorferja in režiji Branka Polanca.
V predstavi, ki so jo pripravljali približno pol leta, je zaigralo 14 amaterskih gledaliških igralcev (Vinko Medved, Agica Mihelič, Maja Polanec, Branko Mihelič, Stella Rojko, Dejan Ornik, Franjo Mlakar, Mateja Čeh, Luka Igrec, Otto Perko, Romana Rojko, Simona Koletnik in Klavdija Perko). Zgodba se vrti okrog treh vaških veljakov - svetnikov na čelu z županom, ki skušajo biti vzor čednosti in morale v svoji občini. Življenje jim zagrenijo najdena pisma, ki na dan privedejo greh iz mladih dni. Dogajanje se prepleta skozi humorne vsakodnevne dogodivščine zakonskega življenja ter želje po možitvi in ženitvi mladih, ki imajo svoje poglede ter pričakovanja v primerjavi s starši, ki jih vodi tudi preračunljivost.
Člani gledališke skupine na Vurberku so različico predstave, prirejeno glede na svoje okolje, pripravili ob deseti obletnici delovanja svoje gledališke skupine. Vurberčani so komedijo, ki traja uro in petinštirideset minut, zaigrali že trinajstkrat v povsem razprodanih dvoranah, ob koncu pa doživeli burne aplavze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta