V Miklavžu več denarja za lokalne medije, manj za prireditve

Damijan Toplak Damijan Toplak
31.10.2020 01:30

Letos bo imel miklavški proračun skoraj šest milijonov evrov prihodkov in slabih 900 tisoč evrov primanjkljaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za prireditve bodo v obdobju koronavirusa v miklavški občini porabili manj denarja.
Damijan Toplak

Rebalans proračuna miklavške občine za leto 2020 predvideva 5,9 milijona evrov prihodkov in 6,8 milijona evrov odhodkov, s čimer bo letošnji proračunski primanjkljaj natančno 889 tisoč evrov, kar je le malenkost več od v prvotnem za letos načrtovanem proračunu.

Poračuna za Snago in Nigrad

Rebalans proračuna so občinski svetniki potrjevali pred kratkim, z njim pa so med drugim povečali odhodke za lokalno televizijo (TV Miklavž) z 31 tisoč evrov na 41 tisoč, pa za občinski glasili (Naši izviri, Novice) z 28 tisoč evrov na 30,5 tisoč, tudi za upravljanje stavbe nekdanje KZ Hoče, ki jo je lani odkupila občina, bo po novem namenjenih pet tisoč evrov, z 8 tisoč evrov na 25 tisoč se bo povečala tekoča proračunska rezerva, predvsem za zaščitne maske, razkužila in defibrilator pa se bodo sredstva za gasilno, zaščitno in reševalno opremo z 69 tisoč evrov povečala na 81 tisoč.

Tudi za zaščitne maske in razkužila bo šlo več, kot so načrtovali.
Andrej Petelinšek

V proračunu je za Snago za predlani predvidenih dobrih 80 tisoč evrov ter za Nigrad za vzdrževanje kanalizacijskega sistema in subvencioniranje cene 63.500 evrov.

Pločnika proti Rogozi in Dravskemu Dvoru

Je pa v rebalansu proračuna najti nekaj postavk, kjer je predvideno znižanje odhodkov. V prvi vrsti bo za proslave, prireditve in sprejeme namesto predvidenih 39 tisoč evrov porabljenih skoraj 12 tisoč evrov manj. Žal se bodo izdatki za javna dela s 54 tisoč evrov znižali na 24 tisoč, nekaj nižji, namesto 207 tisoč evrov bo porabljenih 198 tisoč evrov, bodo izdatki za investicije in vzdrževanje lokalnih cest, a je spodbudno, da sta predvidena pločnika na odsekih Miklavž-Rogoza in Dobrovce-Dravski Dvor, ki bosta gotovo pomembni pridobitvi za pešce in kolesarje v miklavški občini in širše.

Največja sprememba v prihodkih miklavškega občinskega proračuna bo pri višji povprečnini (višji znesek na občana s 589 evrov na 624, občina pa ima tudi več prebivalcev), kar bo občinski proračun obogatilo za nekaj več kot 218 tisoč evrov. Bodo pa približno 50 tisoč evrov manj od načrtovanega prejeli od dobičkov družb Mariborske lekarne, Farmadent in Mariborski vodovod. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta