V Halozah je vsako večje deževje nevarno

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.08.2020 06:19

Več sto plazov ogroža komunalno infrastrukturo, odnaša rodovitno zemljo in preti imetju prebivalcev. Denarja za sanacijo kronično primanjkuje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julijsko deževje je sprožilo plaz v Brezovcu.
Pgd Cirkulane

Zapore cest niso nikdar posebno dobro sprejete, a če so potrebne zaradi sanacije plazovitih območij, se jih domačini v Halozah celo razveselijo. Na tem gričevnatem območju je nevarnost plazov velika in se z vsakim obilnejšim dežjem še poveča. Plazovi vse pogosteje povzročijo zaporo kakšne od lokalnih cest, s strmih pobočij drsi na več koncih Haloz v dolino kmetijska zemlja. Domačini se seveda najbolj bojijo tistih plazov, ki ogrožajo njihova domovanja.

Nekaj jih bodo sanirali

Plaz v Brezovcu v občini Cirkulane je grozil že nekaj časa, ob julijskem dežju pa se je zgodilo, da je zemlja kar zdrsela po pobočju. Proti stanovanjski hiši se je vsulo okoli dva do tri kubične metre zemlje. Domačinom so prihiteli na pomoč domači gasilci in naredili, kar je bilo mogoče, da plaz ne bi ogrožal imetja lastnikov hiše, a v prihodnje bo treba plaz sanirati, kar ne bo poceni.

Od Zavrča pa vse do Žetal je haloški svet močno plazovit.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Svet Haloz ogrožajo številni plazovi.
Jernej GOLC

Dobra dva milijona v Zavrču

Že lansko leto je Občina Videm na tej cesti uredila 250-metrski odsek in poskrbela tudi za odvodnjavanje, ki lahko marsikdaj prepreči nadaljnje drsenje plazovitega območja. "Dela smo pred letom končali tik pred plazom, zdaj sanacijo nadaljujemo," pravi Marinič in doda, da bo med gradbenimi deli cesta povsem zaprta za promet, po zdajšnjih napovedih pa naj bi jo ponovno odprli še to jesen.

S plazovi se dajejo tudi v haloški občini Videm.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta