V dolino miru po domačnost

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
21.08.2019 15:19

Kmetija Pri teti Marti v Cerovcu Stanka Vraza pod Jeruzalemskimi goricami za zanimiv odmik družine od vsakdana in učenje spretnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marta Gregorc je mojstrica tkanja na lesenih statvah.
Sašo Bizjak

Že ime kmetije Pri teti Marti v Cerovcu pri Ivanjkovcih v ormoški občini daje slutiti, da je ponudba narejena predvsem za družine z otroki in šolske skupine. Marta Gregorc je namreč na domačiji v dolini tik pod Jeruzalemskimi goricami ustvarila pravi mali raj za otroke. Ne samo po videzu, temveč tudi po vsebini, saj sama pripravlja številne delavnice - od peke kruha in pekovskih izdelkov ter ajdovih pogač do izdelkov iz koruznega ličja, slame, polstenja ovčje volne do tkanja lanenega platna.

Spoznavajo živali in rastline

"Ponudba moje kmetije je zamišljena tako, da otroci spoznajo tako sodobno življenje na kmetiji kakor tudi bogato izročilo kmečkih običajev in navad prleškega človeka. Seveda otroke najbolj pritegnejo številne živali na kmetiji. Opazujejo lahko ovce, prašičke, kokoši ter prijazne kužke in muce. V ribniku imamo ribe in želvico Frido. Zanimivo je, da ko jo pokličeš, želvica pride k tebi. Otroci so resnično presenečeni, ko jo skupaj pokličemo in pride k robu ribnika, kjer jo hranimo s kruhom in briketi. Pa tudi ribe otroke zelo privlačijo. Želvo imamo že pet let - odkar so jo dobila sosedova dekleta in jim jo je nevihta iz majhnega ribnika odnesla neznano kam ... Po dveh letih pa smo jo našli v našem velikem ribniku. In res je nenavadno, da jo dejansko lahko prikličemo," pripoveduje Marta Gregorc.

Marta Gregorc je mojstrica tkanja na lesenih statvah.
Sašo Bizjak

​Takoj postane teta

Gregorčeva je vesela, ko jo otroci pričnejo klicati kar teta Marta, z njo se radi sprehodijo po vrtu, sadovnjaku in zeliščnem nasadu in do živali in vinograda, saj je vse v okolici hiše. Družine si lahko zamislijo enodnevne oglede, mogoče pa je pri njej tudi šotoriti ali postaviti avtodom.

Iz Martine kuhinje s krušno pečjo vedno diši po dobrotah.
Sašo Bizjak

Mojstrica tkanja na statvah

Vsak april pripravi za družine dneve odprtih vrat. Ena od predstavitev je tudi prikaz pridelave lanu. Na Martini kmetiji posejejo laneno seme, ga v začetku avgusta populijo na družabni prireditvi Od semena do platna.

Otroci ob ribniku ne opazujejo le rib, temveč lahko prikličejo in hranijo želvo Frido.
Darja Lukman Zunec

​Kolesarji, tudi tujci

Za individualne obiske družin je Marta vedno na voljo, le en teden si je to poletje privoščila oddiha. Pot do njene kmetije je lepo označena, domačija pa človeka takoj prevzame s svojo zeleno okolico v dolini, ki ji domačini pravijo kar dolina miru. Je odmaknjena od drugih hiš, nudi pa številne mirne kolesarke poti in pešpoti.
Marta pravi, da jo zadnje čase obišče vedno več tujcev, ki so v Jeruzalemu, veliko je pohodnikov in kolesarjev. Nadvse je vesela, da sta se ji zdaj na kmetiji pridružili tudi hčerka in zet z vnukoma, ki jih njuni prijatelji z družinami in otroki radi obiščejo in kampirajo na njihovem dvorišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta