Učitelj glasbe iz Slovenske Bistrice, prejemnik Gerbičeve nagrade: "Zasluge gredo moji družini."

Tomaž Ajd
25.06.2021 04:00
Nagrade Frana Gerbiča, ene najpomembnejših skladateljskih osebnosti v drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja, so pred kratkim podelili v Cerknici, skladateljevem rojstnem kraju. "Zelo sem ponosen na vse dosežke v tem šolskem letu, še posebno na to priznanje. Želja vsakega glasbenika in učitelja je, da doseže takšen pedagoški in organizacijski nivo, da lahko dobi to nagrado oziroma je nominiran za njo," Valter Kukovič, učitelj trobil na Glasbeni šoli Slovenska Bistrica, ne skriva zadovoljstva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valter Kukovič s priznanjem Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Izhaja iz povsem glasbene družine, oče ga je zelo hitro navdušil za trobento, kasneje tudi za druge inštrumente: "Nasploh je moja družina glasbena, veliko je vplivala name, še posebno oče, da sem dosegel, kar sem. Starša sta mi omogočila tudi šolanje, obiskovanje glasbene šole in kasneje glasbene akademije. Vse zasluge gredo staršem."

Obožuje različne glasbene zvrsti

Valter Kukovič je zaslužen tudi za izid knjige Krasogled sozvočij, ki so jo v Glasbeni šoli Slovenska Bistrica izdali ob desetletnici samostojne enote. Skrbno so izbrali deset skladb različnih zvrsti in avtorjev, poudarek je na slovenskih avtorjih in skladateljih. "Tudi na ta izdelek sem izjemno ponosen. Seveda je to plod celotnega kolektiva Glasbene šole Slovenska Bistrica, tudi ravnateljice Radmile Bikić Magdić, ki me je spodbujala k temu, da sem vsa ta leta delal priredbe. Zdaj že čez deset let vsako leto, ko organiziramo koncert učiteljev, priredim štiri ali pet komadov za zasedbo, ki jo imamo na voljo. Do tega je prišlo, ker takšne literature oziroma notnega gradiva za zasedbe, kot je naša, ni mogoče kupiti. Obožujem različne glasbene zvrsti, od jazza, klasike, do pop in rock glasbe, tako da imam veliko ustvarjalne svobode," pravi nagrajenec. Na priznanje Frana Gerbiča, ki ga je prejel Valter Kukovič, je izjemno ponosna tudi ravnateljica Bikić Magdićeva: "To priznanje nam veliko pomeni. Pomeni izvrstno opravljeno delo, priznanje je tudi motivacija vsem ostalim sodelavcem."

Glasbena šola Slovenska Bistrica

Podelili Sozvočja

Veseli jo tudi dejstvo, da lahko znova organizirajo prireditve, ki so bile sicer načrtovane za jeseni lani, ko je šola praznovala deseto obletnico samostojnega delovanja. Tako so v začetku junija odprli razstavo Pod taktirko sozvočij, ki zajema preglednico njihovega desetletnega delovanja, tudi z delnim zgodovinskim pregledom. Razstava bo v Galeriji Grad v Bistriškem gradu na ogled še do 9. julija. Pred kratkim so na notranjem dvorišču gradu izvedli tudi koncert učiteljev, na katerem so prvič podelili priznanja Sozvočja. "To so nagrade najuspešnejšim učencem, učiteljem in tudi administrativno-tehničnemu kadru. Verjamemo, da bo novo šolsko leto prineslo priložnosti za več kulturnih dogodkov, na katerih bodo nastopili učenci v živo, kajti to res pogrešamo," dodaja ravnateljica. Priznanja Sozvočja 2020 so prejeli Enja Golob, Hana Hren, Ian Pirc, Peter Skrbiš, Matea Brečko in Olga Strmšek. Posebno priznanje so podelili tudi Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta