Špajza modrosti Ptuj: Ustvarjanje in predavanja tudi med karanteno

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
01.05.2020 04:29

Med tistimi, ki v teh dneh, zdaj že tednih omejenega gibanja in druženja skrbijo za drugačne vrste srečevanj in delovanja, je ptujska Špajza modrosti, ki sodi pod okrilje ptujske ljudske univerze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četudi prostori samevajo, so programi Špajze modrosti na voljo tudi v tem času.
Arhiv Špajze Modrosti

"Naš center za družine je vse bolj obiskan in kraj vsakodnevnega druženja vseh generacij, zato tudi v tem času skušamo ta stik ohraniti. Sedaj z različnimi virtualnimi in tehničnimi pripomočki, ki so nam na voljo. Tako vabimo k sodelovanju na likovnem natečaju Coronart, ki bo trajal ves čas epidemije. Pozvali smo likovne nadobudneže, da oddajajo svoja dela na temo Izobraževanje na daljavo v času virusa. Nekateri izdelki so že na ogled na facebook strani Špajza modrosti," pravi Janja Kafel, vodja Špajze. Prav tako vabi k sodelovanju v Kreativnici za seniorje.

Arhiv Špajze Modrosti

Ustvarjanje za starejše

To je letošnja novost, pri kateri imajo starejši možnost ustvarjati pod budnim očesom akademske slikarke Saše Bezjak. "Želja in vizija Kreativnice za seniorje je, da starejši spoznajo sprostitvene ustvarjalne tehnike, kot je oblikovanje gline, lahko se zelo preprosto naučijo risanja. Verjamemo, da prav vsak zna risati. Lahko pa sami predlagajo, kaj bi želeli realizirati, in slikarka jim bo pri tem pomagala," vabijo v ptujski Špajzi. Ker se zavedajo, da starejši velikokrat nimajo dostopa do spletnih kamer in niso vešči uporabe raznih videoaplikacij, so jim omogočili, da se po elektronski pošti prijavijo na Kreativnico za seniorje. Nato bodo od Saše Bezjak dobili natančne napotke in ideje za ustvarjanje z materialom, ki ga imajo doma. Prijavijo se lahko na e-naslov: umetnost.brez.meja@gmail.com.
Obenem v Špajzi nagovarjajo k ustvarjanju mlade - vabijo jih na spletno delavnico Ustvarjamo kot Picasso. Namenjena je otrokom, starejšim od pet let, poteka preko aplikacije Zoom in prav tako pod mentorstvom akademske slikarke Saše Bezjak.

Tudi predavanja in vsebine za starše

Z omenjeno aplikacijo si pri povezovanju z uporabniki pomagajo tudi pri predavanjih na temo čuječnosti. "Pred tednom je predavanje in prikaz tehnik čuječnosti na daljavo vodil dr. Zlatko Zimet, zaposlen na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v Mariboru kot nacionalni promotor zdravja. Vse informacije, kako lahko dostopate do spletnega predavanja, dobite na facebook strani Špajze modrosti ali na elektronskem naslovu info@lu-ptuj.si," razloži Janja Kafel.
"V maju načrtujemo tudi starševske vsebine, najraje bi jih izvajali v živo, v naši Špajzi modrosti, a če ne bo šlo, si bomo tudi tu pomagali s spletnimi aplikacijami," napovedujejo. Dodajajo, da pomagajo tudi vsem, ki se v teh časih soočajo s kakršnimikoli stiskami. Povezali jih bodo s Špajzinimi sodelavci, strokovnjaki in poskrbeli tudi za individualna svetovanja.
Ko se bo spet mogoče družiti v Špajzi modrosti, ki ima svoje prostore korak od Mestnega trga, v Lackovi ulici, pa vabijo tja mlade in stare, ta medgeneracijski center namreč obiskovalcem ponuja vrsto aktivnosti, prav tako je tam mogoče zgolj posedeti in poklepetati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta