So ptujski lokalni politiki nacionalno (ne)obremenjeni?

Hojka Berlič
22.04.2021 17:58
Županja meni, da je strankarska delitev na lokalnem nivoju nepotrebna. Razprav v mestnem svetu skorajda ni več, a to še ne pomeni, da opozicija ne deluje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Ptuju se zdi, da so mestni svetniki nenavadno složni. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Če smo leto dni po zadnjih lokalnih volitvah ugotavljali, da je ptujski županji Nuški Gajšek uspelo uresničiti povolilne napovedi, da bo občino vodila s koalicijo, v kateri bo vseh 29 svetnikov, saj je, kot je dejala, strankarska delitev na lokalnem nivoju nepotrebna, je to danes še toliko bolj vidno. Čeprav v strankarskem smislu v celoti težko vlečemo vzporednice med nacionalnim nivojem in ptujskim mestnim svetom. Ta je precej razdrobljen, v njem so svetniki iz petih političnih strank in s štirih list. Z največjim in enakim številom svetnikov (s šestimi) so tako zastopani SD in Lista Andreja Čuša ter Lista župana dr. Štefana Čelana, s petimi glasovi jim sledi SDS. V preteklosti jim je z dvema svetnikoma sledila Lista za Ptuj, a je po prestopu enega v Desus stranka upokojencev postala peta po vrsti po zastopanosti.

Najpogosteje Čuševa "opozicija"

Hujših trenj med največjimi ni zaslediti, še najmanj med SDS in županjino stranko SD, kar kaže povsem drugačno sliko kot na nacionalni ravni. Tu in tam tako težnje po nekoliko opozicijskem delovanju že vseskozi kaže predvsem Lista Andreja Čuša. "Načeloma se mi zdi, da na lokalnem nivoju nismo toliko obremenjeni z nacionalno politiko in da so bolj imena in priimki tisti, ki so obremenjeni drug z drugim, kot pa politične stranke ali ideologija. Mi smo pač aktivni, za nekatere celo preveč," pravi Andrej Čuš, sicer predsednik stranke Zeleni Slovenije, ki pa je na zadnjih lokalnih volitvah precej uspešno nastopil s svojo listo in kot županski protikandidat Gajškovi.

Nekdanji poslanec SDS, ki se je leta 2016 s stranko razšel, se je nedavno vrnil tudi na nacionalni politični parket kot državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot pravi Čuš, je to mesto med drugim sprejel tudi zato, ker je želel, da se z mrtve točke premaknejo tudi nekatere stvari na lokalnem nivoju, pri čemer izpostavlja gradnjo nove urgence. Odnose s SDS so, pravi, razčistili. Čeprav morda niso najboljši prijatelji, so lahko korektni partnerji: "Naredil sem korak nazaj, tudi predsednik vlade ga je in s tem verjetno še drugi. Zdaj se ukvarjamo predvsem s tem, da kaj naredimo, egotripi in lastni ponos pa so drugotnega pomena." Nacionalna politika se po Čuševem mnenju na ptujskem lokalnem nivoju odraža predvsem v odnosu do Ptuja: "V tem, kako se mesto tretira. Saj je bila morda županja s kakšnim sporočilom v preteklosti malo nespretna."

Nočejo širiti zmede

Če čemu, potem smo s časom v ptujskem mestnem svetu priča predvsem vse hitreje zaključenim sejam, saj so razprave na njih postale bolj izjema kot pravilo, pa tudi v veliki večini soglasno sprejetim sklepov, ker so predlogi že pred sejo bolj ali manj usklajeni. "Odločili smo se, da bomo zadeve razreševali na delovnih sestankih, po različnih skupinah, kjer se skupine pripravijo z nekimi informacijami, strokovno. Tako na delovnih sestankih županje in drugih delovnih teles oblikujemo rešitve, za katere menimo, da so dobre, in jih nato na sejah mestnega sveta potrdimo," vzroke za resnično redke razprave pojasnjuje Alen Iljevec, lista Ptuj je naš, predsednik statutarno-pravne komisije mestnega sveta, ki je prepričan, da je tako tudi prav. Saj, pravi, na ta način ne "prihaja do različnih nejasnosti in dezinformacij na sami seji, ki bi lahko samo še dodatno zmedle javnost".

Nekoliko pa so se skozi mandat spremenili akterji tistih redkih žgočih debat, ki se kljub načelni usklajenosti vendarle razvijejo. Če smo leto dni po volitvah ugotavljali, da so to predvsem člani list županjinih protikandidatov na volitvah, je zdaj med najbolj dejavnimi - poleg članov Liste Andreja Čuša - zagotovo Milan Klemenc. Klemenc je iz Liste za Ptuj v Desus prestopil lani, kmalu po tistem, ko je vodenje stranke prevzela takratna ministrica za kmetijstvo, prav tako Ptujčanka Aleksandra Pivec, in hkrati zamenjal delo na ministrstvu za notranje zadeve za mesto sekretarja v kabinetu ministrice: "Pogodbeno smo bili dogovorjeni za pol leta, kar je slučajno potem sovpadalo z dogajanjem okoli ministrice. Prestop je bil, če sem čisto odkrit, že nekaj časa v zraku. Pojavila so se razhajanja v najinih pogledih z Gorazdom Oreškom. Potem pa se je to pač poklopilo eno z drugim."

Zdaj se njegovi novi stranki ne piše dobro, po najnovejši javnomnenjski raziskavi agencije Ninamedia je namreč podpora Desusu zgrmela proti ničli. "Če hočemo iti kamorkoli naprej, bo treba vsekakor stranko konsolidirati, absolutno določenim ljudem povedati, da se jim je čas iztekel. In počasi bo treba stopiti z novim zagonom naprej. Res je, da ta trenutek ljudi, ki bi bili pripravljeni to prevzeti, ni ravno na pretek," meni Klemenc in dodaja, da bo vsekakor treba zavihati rokave, saj tudi do rednih parlamentarnih volitev ni več zelo daleč. Čeprav, kot pravi, hudega pokanja v sami stranki, o katerem je govor, sam niti ni toliko opazil. Prepričan pa je tudi, da mestni odbor stranke dobro deluje: "Tudi svetnika po mojem mnenju v mestnem svetu delo dobro opravljava, čeprav je zmeraj prostor za več. Res pa je, da sva samo dva in morava biti zato včasih nekoliko glasnejša in se bolj izpostavljati, da sva slišana."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta