Sindikati v ormoškem Safilu zadovoljni z rezultati pogajanj z lastniki. Kaj točno so dosegli?

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
14.04.2021 10:35
Sindikat kovinske in elektroindustrije (Skei), ki deluje pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je končal pogajanja z vodstvom ormoškega podjetja za proizvodnjo očal iz italijanske skupine Safilo, ki postopno opušča proizvodnjo in bo odpustila 557 delavcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikati Skei so uspeli z zahtevami za omilitev socialne stiske odpuščenih. 
Darja Lukman Žunec

Kot je povedal sekretar Skei za Podravje Martin Dular, so z izidom pogajanj zelo zadovoljni: "Potem, ko so lastniki zatrdili, da možnosti za preklic likvidacije podjetja in s tem izgube 557 delovnih mest ni, smo na pogajanjih dosegli praktično vse, kar smo zahtevali. Podrobnosti ne morem razkrivati, lahko pa povem, da je vodstvo upoštevalo naše predloge po višjih odpravninah od zakonsko določenih, priznali so nam polovico letošnjega regresa za dopust in zagotovili, da bodo vsem, ki bi letos izpolnili pogoje, izplačali jubilejne nagrade. Še posebno pomembno je, da bodo v primerih, ko sta v podjetju zaposlena oba zakonca, odpravninam še nekaj dodali, kakor tudi vsem samohranilkam oziroma samohranilcem zaposlenim v Safilu."

Sindikalna zaupnica Skei v Safilu Mateja Bauman je pojasnila, da podrobnosti o višini odpravnin in dodatkov ne more razkriti, saj so se z vodstvom odločili, da s podrobnostmi natančno seznanijo najprej svoje zaposlene: "Ne želimo si, da bi naši delavci o rezultatih dogovora, s katerim smo sicer res zadovoljni, izvedeli iz medijev, pač pa jih želimo sami informirati o vsem, kar smo dosegli. V preteklosti je namreč prihajalo do kar nekaj natolcevanj in neresničnih podatkov, kar bi lahko ogrozilo naša pogajanja, zato to našo odločitev, da skupaj z vodstvom obvestimo najprej delavce v podjetju, morate razumeti. "

Medtem ko na skupno izjavo obeh pogajalskih strani še čakamo, je lastnik že imenoval likvidacijskega upravitelja. Ta bo za potrebe zapiranja tovarne sicer obdržal nekaj deset zaposlenih, sicer pa vsem ostalim delovna razmerja potečejo s 30. junijem. Kot nam je pojasnil Tomaž Žirovnik, direktor ptujske območne enote Zavoda za zaposlovanje RS, zdaj čakajo na vzpostavitev stika z upraviteljem. Prizadevali si bodo, da bi v podjetju delovala njihova informacijska pisarna, ki bo delavce seznanila z njihovimi pravicami in možnostmi na trgu dela. Žirovnik: "Do konca aprila bomo še počakali, da morda še najdejo kakšnega vlagatelja, čeprav se likvidacije ne da več zaustaviti. Zaposleni bodo najprej počakali na odpravnine in vse, kar jim pripada. Naši uslužbenci in predstavniki fundacije Prizma jim bodo potem na voljo za vse informacije. Pričakujem, da bo kakšna petina do tretjina odpuščenih takoj našla nove zaposlitve, saj je med ptujskimi in tudi mariborskimi podjetji precej interesa za izurjene delavce, druga tretjina jih bo delo našla nekje do konca leta, za tretjino, gre predvsem za starejše delavce in tiste z zdravstvenimi težavami, ki tudi niso mobilni, pa predvidevamo, da se na trg dela najbrž ne bodo več vrnili. "

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta