Sindikat Socialno-varstvenega zavoda Hrastovec opozarja na nepravilnosti

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
26.03.2021 18:38
Vodstvu očitajo, da prikazuje visoko vsoto za neporabljeno amortizacijo iz preteklih let, a da tega denarja na računu ni. Konstitutivno sejo novega sveta sklicala kar direktorica
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikat v SVZ Hrastovec je prepričan, da je pri vodenju zavoda veliko napak. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva v Socialno-varstvenem zavodu (ZVS) Hrastovec opozarjajo, da se pri nadzoru financ zatika, ker zavod vsako leto prikazuje veliko vsoto na postavki neporabljena amortizacija iz preteklih let, vendar pa da tega denarja na računu ni. Sindikalna zaupnica in predstavnica zaposlenih v svetu zavoda Leila Al Shammary pravi, da sta prav zato predstavnika delavcev zavrnila finančno poročilo zavoda za lani kot tudi načrt za letos.

V SVZ Hrastovec se mnenja sindikalistov in vodstva vse bolj krešejo. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Predstavnika zaposlenih sta se pri obeh sklepih vzdržala in kot razlog navajata poročilo finančne revizije, ki je bila izvedena med oktobrom 2020 in januarjem 2021, in nerealen načrt naložb za letos. Menita, da ima zavod sredstva neporabljene amortizacije iz preteklih let zgolj v upravljanju in z njimi ne more prosto razpolagati. Od leta 2017 ta sredstva zavod porablja za tekoče poslovanje brez soglasja ustanovitelja. Zato je svet zavoda poleti 2020 zahteval revizijo stanja na postavki neporabljene amortizacije preteklih let.

Nepravilnosti pri reviziji

V reviziji je bilo ugotovljeno, da je zavod nedovoljeno razpolagal s sredstvi iz naslova neporabljene amortizacije iz preteklih let. Kot opozarja Al Shammaryeva, so bila že leta 2015 s sklepom sveta zavoda in s soglasjem ustanovitelja sredstva v višini 2,522 milijona evrov rezervirana za gradnjo doma v Lenartu. Prav tako je revizija potrdila, da je na računu manj sredstev, kot bi jih moralo biti. Zadnji dan leta 2020 jih je bilo 1,998 milijona evra, medtem ko znesek neporabljenih sredstev amortizacije preteklih let znaša 3,254 milijona.

Andreja Raduha Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

"To pomeni, da se je dolg do ustanovitelja iz tega naslova z dobrih 296 tisoč evrov leta 2017 lani povečal na 1,256 milijona evrov," ugotavlja sogovornica. Vodstvo računovodstva v zavodu je na seji sveta oktobra 2020 pritrdilo, da se lahko neporabljena sredstva za amortizacijo iz prejšnjih let porablja zgolj za osnovna sredstva, a jih zavod uporablja za tekoče poslovanje. Sindikalna zaupnica: "S tem je neposredno potrdila očitek, ki ga na vodstvo zavoda že vse od 2018 naslavljava predstavnika delavcev in ga je vodstvo zavoda doslej ignoriralo. Revizorka je članom sveta povedala, da se ta sredstva legalno ne smejo porabljati za nič drugega kot za investicije oziroma planirana osnovna sredstva, in da o tem na predlog sveta zavoda odloča ustanovitelj."

Revizorka Ema Vrtačnik je svetnikom pisno pojasnila, da bi teoretično morala biti denarna sredstva na računu enaka ali večja od virov za nabavo osnovnih sredstev, a da v praksi nastajajo zamude pri nakazilih glavnih financerjev, ministrstva za delo in zdravstvene zavarovalnice. In dodala: "Če bi želeli, da sredstva ostanejo na transakcijskem računu, zavod ne bi mogel poravnati vseh obveznosti." Kot pravi Leila Al Shamarry, člani sveta od računovodstva nikoli niso dobili zahtevanih odgovorov, da bi si lahko ustvarili realno sliko glede zavodskih financ.

Nerealna predpostavka

Predstavnika zaposlenih finančnega načrta 2021 nista podprla, ker je vodstvo pri načrtovanju prihodkov za leto 2021 kot kalkulativni element uporabilo podatek 650 stanovalcev, kar ne odseva realnosti, kajti v zavodu trenutno biva 597 stanovalcev.

Zavod Hrastovec Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

Glede načrtovane gradnje doma v Lenartu, ocenjene na 2,7 milijona evrov, pa sogovornica pravi, da zavod tega denarja nima: "Postavlja se vprašanje, kako bi ta denar dobili, če pa že zdaj porabljamo amortizacijska sredstva za tekoče poslovanje. Glede na to, da je direktorica prihodke računala za 50 stanovalcev več, kot jih biva v zavodu, sva člana sveta prepričana, da tega denarja zavod ne more privarčevati, saj primanjkljaj 50 stanovalcev na letni ravni pomeni približno 600 tisoč evrov manj od načrtovanih prihodkov."

Volitve razveljavljene

Naša sogovornica opozarja tudi na domnevne kršitve pri volitvah članov sveta iz vrst zaposlenih. Ti bi sicer imeli mandat še do leta 2022, vendar so zaradi zahteve ministrstva za delo, družino in socialne zadeve po izenačitvi mandatov vseh članov morali zaposlenim, predstavniku invalidskih organizacij in svojcev skrajšati mandate. Novih članov sveta s strani zaposlenih pa še nimajo, ker se je, kot navaja sogovornica, pri neposrednih volitvah predstavnikov delavcev zapletlo.

Novi predsednik sveta je Kristjan Ploj (skrajno desno). Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Zavod Hrastovec Foto: Darja Lukman Žunec

Zatrjuje, da so predstavniki zaposlenih res privolili v skrajšanje mandata, a niso odstopili, saj so želeli počakati na nove volitve. Zdaj opozarja, da je volilna komisija brez konkretnih razlogov in v nasprotju s pravilnikom o volitvah članov sveta iz vrst zaposlenih volitve, napovedane za 2., 3. in 4. marca letos, razveljavila. Shammary: "Vzrok tiči v dejstvu, da nobena od štirih kandidatk, ki so blizu vodstvu zavoda, ni dobila potrebne podpore zaposlenih (podpisov desetih odstotkov volilnih upravičencev), medtem ko je reprezentativni sindikat vložil veljavne kandidature za tri predstavnike."

Ocenjuje, da je za preprečitev njihove izvolitve vodstvo zavoda raje razveljavilo volitve, kot pa da bi v svet bili izvoljeni predstavniki zaposlenih, ki se za njihove interese borijo, in "ne tisti, ki bi v svetu zagovarjali interese vodstva". Predstavnica zaposlenih je opozorila tudi na sklic današnje konstitutivne seje novega sveta zavoda: "Direktorica je kar sama sklicala konstitutivno sejo sveta. Nanjo ni povabila predstavnikov zaposlenih, čeprav imamo veljaven mandat do leta 2022. Konstitutivno sejo bi lahko sklical le prejšnji predsednik sveta Tilen Štefanec."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta