Razstava med grajskimi duhovi

Anita Kirbiš
24.08.2019 06:47

V okviru EU-projekta Ruritage se regenerira podeželje ter se krepita kulturna in naravna dediščina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leopold Methans ob svoji skulpturi pred gradom Negova
Anita Kirbiš
Leopold Methans ob svoji skulpturi pred gradom Negova
Anita Kirbiš

Priložnost za eno svojih največjih razstav

Le kdo še ne pozna Leopolda Methansa, ljubiteljskega umetnika od Marije Snežne (Zgornje Velke), ki se je kmalu po končani poklicni gradbeni šoli začel ukvarjati z oblikovanjem gline, mavca in lesa? Nastajali so prvi lesorezi, replike kipov, nato je začel vedno pogosteje posegati po kamnu, s katerim se tudi poklicno ukvarja še danes, predvsem pa po staremu železu, v katerem je dobil največji umetniški navdih. In prav vse skulpture nosijo v sebi svojo zgodbo. Ljubiteljsko se ukvarja z zbiranjem in zapisovanjem kulturne dediščine Slovenskih goric. V njegovi obnovljeni 200 let stari hiši na Zgornjem Dražen Vrhu so že nekaj let na ogled bogate zbirke posod, orodij, pohištva, starih fotografij in literature, ki pričajo o kulturnem življenju naših prednikov. Je tudi organizator številnih delavnic, razstav, literarnih srečanj, član Likovnega društva Gornja Radgona.

Duh še "plava" med grajskimi zidovi

Svečanost ob odprtju razstave, ki je bila pred nedavnim, je privabila veliko obiskovalcev. Otvoritve se je udeležila šentiljska podžupanja Lidija Šarič. O avtorju razstave je spregovorila umetnostna zgodovinarka Nina Jeza. Prisotne je nagovorila direktorica Kultprotura iz Gornje Radgona Tatjana Kotnik, ki je razstavo odprla. Kulturni program sta oblikovala Sara Koler Urbanič ob klavirski spremljavi Valterja Klemenčiča. "Na razstavi je 30 skulptur, ki v večini predstavljajo like, ki nas bolj ali manj spominjajo na tlačane tega gradu, bodisi pri vsakdanjem opravilu, plesu ali v trpljenju na Negovskem prangerju. Skulpture izžarevajo energijo in duh preteklosti, zato danes njihov duh še plava med zidovi grajskih kleti, obiskovalci pa si lahko sami ustvarite predstavo tega duha zgolj z domišljijo," je ob vodenju po razstavi povedal Leopold Methans. Njegova razstava na Negovskem gradu bo na ogled še do oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta