Ptujski gasilci z novim dronom opremljeni za še preglednejše reševanje

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.02.2022 06:00

Tehnično vozilo z dvigalom in gasilski avtomobil z lestvijo sta del voznega parka ptujskih gasilcev.
Ti so usposobljeni tudi za reševanje iz vode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tadej Korošak, poveljnik PGD Ptuj, z brezpilotnim letalnikom 

Slavica PIČERKO PEKLAR

V lanskem letu so člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj, 109 jih je, sodelovali v 163 intervencijah, od tega 82-krat odhiteli na kraje prometnih nesreč, 25-krat so posredovali v požarih, enkrat reševali skupino ljudi iz stare struge reke Drave, 15-krat so posredovali pri odpravljanju posledic sproščanja nevarnih snovi.

Gasilska enota širšega pomena

Tadej Korošak, od novembra poveljnik ptujskih prostovoljnih gasilcev, je povedal: "Ob številnih intervencijah ne samo v ptujski mestni občini, pač pa na širšem ptujskem območju, saj smo gasilska enota širšega pomena, smo preteklo leto obnovili del svojih prostorov s kuhinjo in uredili fitnes center, ki je namenjen vadbi naših članov. Naša največja pridobitev pa je povsem na novo urejena in opremljena komandna soba, saj je bila dobrih deset let stara oprema že zastarela. Novo komandno sobo smo predali v uporabo oktobra, v celoti jo bomo uredili v tem letu. Zdaj je delo naših operaterjev zelo pregledno, na voljo jim je vsa sodobna tehnična oprema, ki je potrebna ob intervenciji, še posebej ob večjih nezgodah, ko te zahtevajo veliko koordinacije in usklajevanja, intervencije pa so zato hitrejše in tudi uspešnejše."

Tadej Korošak, poveljnik PGD Ptuj, v novi komandni sobi 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Urejanje nove komandne sobe je zahtevalo tudi prenovo elektro in komunikacijskih inštalacij in večino tega dela so opravili člani društva kar sami, saj so med njimi člani z najrazličnejšimi strokovnimi znanji. "S tem, ko smo veliko dela opravili sami, smo prihranili kar nekaj denarja, sicer pa nas je ureditev stala 25 tisoč evrov, ki smo jih zagotovili sami," pravi Korošak in dodaja, da jim del sredstev, nekaj več kot 100 tisoč evrov, ker so društvo širšega pomena, za delovanje namenja država. Večji del denarja, njihov letni proračun, odvisno od investicij, se giblje med 300 in 500 tisoč evri, zagotavlja Mestna občina Ptuj. Kakih sto tisoč evrov za svoje delovanje pridobijo sami, saj opravljajo tudi servis gasilskih in izolirnih dihalnih aparatov. V društvu je redno zaposlen serviser-vzdrževalec, ki skrbi tudi za stalno operativno pripravljenost vozil in opreme.

Tadej Korošak, poveljnik PGD Ptuj
Slavica Pičerko Peklar

Člani PGD Ptuj so se lansko leto razveselil nakupa manjšega čolna za kontaktno reševanje iz vode, saj je zaradi nizkega vodostaja v stari dravski strugi vožnja s čolnom na motorni pogon otežena. "Odločili smo se tudi za nakup brezpilotnega letalnika, drona s termokamero za zagotavljanje termovizijske slike, kar pomaga pri vodenju intervencij ob požarih in za pomoč pri iskanju pogrešanih oseb. Za dron smo odšteli 6500 evrov, še 2500 za šolanje osmih naših članov, ki zdaj lahko ta brezpilotni letalnik tudi vodijo. Ta čas dron še preizkušamo in vadimo, a zagotovo ga bomo prav kmalu uporabili tudi v neposrednih intervencijah," napoveduje Tadej Korošak, ki je tudi poklicni gasilec.

Prostovoljci, a brez tehnične opreme ne gre

V tem letu, omenja poveljnik ptujskih prostovoljnih gasilcev, večjih investicij nimajo v načrtu, bodo pa prihodnje leto menjali gasilsko vozilo s cisterno, saj je staro že zastarelo, pred njimi pa je tudi nakup vozila za logistiko, s katerim bodo prevažali opremo, ki je potrebna pri določeni intervenciji. Štirim plovilom bodo v prihodnjem letu dodali še novi gasilsko-reševalni čoln s spustljivo rampo na premcu, motorjem in sonorjem kar jih bo stalo 45 tisoč evrov, s tem pa bodo zamenjali kar 20 let stari čoln gumenjak. "Imamo status gasilskega društva širšega pomena, kar pomeni, da posredujemo tako v požarih kot v prometnih nesrečah, usposobljeni smo za intervencije v primeru nesreč z nevarnimi snovmi, zato imamo tudi primerno osebno opremo, usposobljeni smo za reševanje iz vode. Da lahko vse te naloge tudi opravimo, si pomagamo s primernimi gasilskimi vozili. Naš vozni park obsega deset gasilskih vozil, med našimi vozili je tako tudi tehnično reševalno vozilo z dvigalom in od leta 2018 vozilo z 32 metrov dolgo lestvijo, kar pomeni, da lahko dosežemo tudi najvišje stavbe v vsem spodnjem Podravju. Imamo pa tudi pet priklopnikov, s katerimi prevažamo tehnično opremo, ko je to potrebno," dodaja Tadej Korošak. Zadovoljen je, ker težav s članstvom nimajo, veliko pozornosti pa namenjajo vzgoji mladih gasilcev. V njihovih vrstah je kar 27 mladincev, trije gasilci pripravniki bodo po usposabljanju lahko sodelovali v intervencijah, imajo pa v društvu tudi 18 veteranov in devet podpornih članov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta