Ptujske Rimske igre: Vse bolj barvit prikaz življenja v Poetoviu

Hojka Berlič Hojka Berlič
17.08.2019 17:39

Letošnje, že XII. Rimske igre, so navdušile z novostmi - dirko kvadrig in prikazom domusa oziroma rimske hiše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dirka kvadrig je bila nedvomno vrhunec tokratnih Rimskih iger.
Andrej Petelinsek

Današnja povorka po ulicah Ptuja je z mimohodom legionarjev, vestalk, senatorjev, gladiatorjev in mnogih drugih Rimljanov številne zbrane obiskovalce od blizu in daleč znova popeljala v čas rimskega Poetovia. Med njimi je bila tudi Stanja Gedička: "Zanimivo obujanje zgodovine. Lepo si je ogledati, kako je življenje takrat v resnici potekalo. Zanimivo pa je tudi, kako je bil Ptuj priznan že v tistem času." Rimske igre predstavljajo enega od vrhuncev letošnjega praznovanja 1950. obletnice prve pisne omembe mesta, čemur pritrjuje tudi Branko Brumen, dolgoletni vodja sicer daleč največje ptujske prireditve, Kurentovanja: "Tisto, kar me posebej veseli, je, da so ob tej množici vrhunskih festivalov na Ptuju, ob Kurentovanju Rimske igre tisto, kar je avtohtono. Kjer naši ljudje pokažejo naše bogastvo kulturne dediščine. In zato so mi toliko bolj ljube tudi kot častnemu senatorju Petovione." In v povorki so rimsko zgodovino Ptuja letos prikazovali udeleženci resnično vseh generacij, od ptujskega vrtca do doma upokojencev. Direktorica Doma upokojencev Ptuj Jožica Šemnički: "Letos imamo v domu zgodovinski krožek, saj pri nas biva tudi dr. Ljubica Šuligoj. O Rimljanih smo se veliko pogovarjali in tako je prišlo do tega, da sedaj sodelujemo na povorki kot verodostojni stari Rimljani. Stanovalci so navdušeni in prepričana sem, da bo naša udeležba postala tradicionalna." Že zdaj pa so tradicionalno del povorke številni predstavniki sedanje mestne oblasti. "To je del naše zgodovine, del naše tradicije, zato je izjemno pomembno, da smo zraven tudi župani in svetniki, da to podpremo. Saj konec koncev nekdo izjemno veliko časa in truda vlaga v to, da Ptuj oživlja na najboljši mogoči način," je tako prepričana tudi nova ptujska županja Nuška Gajšek, tokrat pod imenom Livia Prima, torej Modra Prva, saj ime, kot so pojasnili organizatorji, lahko nakazuje vse njene funkcije - prva v občini in prva županja v moderni politični ureditvi Ptuja.

Puljski gladiatorji z realističnimi prikazi bojev publike ne puščajo ravnodušne.
Andrej Petelinsek
Številni Ptujčani z veseljem oblečejo rimska oblačila.
Andrej Petelinsek

Prvič dirka kvadrig

Društvo Poetovio LXIX že 12 let zapored v avgustu pripravlja Rimske igre, eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope, ob letošnjem jubileju mesta pa so sobotno povorko prvič nadgradili še s, tako v Sloveniji kot tujini redko videno, dirko kvadrig na ravnici pod gričem Panorama. Dirko z rimskimi vozovi, ki jih vlečejo štirje vzporedno vpreženi konji. "V Rimu so bile dirke kvadrig eden od vrhuncev praznovanj. Na tekmovanja so prišli predstavniki iz celotnega imperija, pomerili pa so se v Circus maksimusu, največjem prireditvenem prostoru v Rimu, ki je sprejel kar 200 tisoč obiskovalcev," je pojasnil predsednik društva Andrej Klasinc. "Skrajni čas je bil, da smo prišli tudi na Ptuj. Vsako leto sodelujemo na dirkah v Šentjerneju, ki so nekoliko bolj divje in gremo res na polno, kolikor konji zmorejo. Danes je šlo sicer bolj ali manj le za prikaz. A je super, da smo ob obletnici mesta lahko prikazali, kako to gre. Da ljudje tega ne vidijo samo v Ben-Huru, v kinu, ampak v živo in lahko občutijo ta adrenalin," je povedal eden od voznikov kvadrige, Miha Cebek, ki ni skrival upanja, da bo dogodek postal vsakoleten.

Dogajanje se je po povorki preselilo na grič Panorama. 
Andrej Petelinsek
Leta 69 je v Portoviu potekal zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII.
Andrej Petelinsek

Domus temelj nadgradnje

Današnje dogajanje pa se je popoldne nadaljevalo v Rimskem kampu Poetovio na Štukih, kjer so že ob četrtkovi otvoritvi iger odprli tudi letošnjo največjo pridobitev, rimsko hišo oziroma domus. "Že v četrtek je bilo jasno, da gre za korak v pravo smer. Ljudje so ga zelo dobro sprejeli in prav gotovo ga bomo v prihodnjih letih lahko zelo dobro izkoristili v predstavitvene namene. Seveda pa bomo njegovo delovanje razširili tudi izven obdobja Rimskih iger. Sedaj se več ne želimo predstavljati le štiri dni na leto, ampak bomo organizirali precej več dogodkov," je povedal Klasinc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta