Ptujska festivala Artstays in Arsana: zadovoljni tudi s pozitivno ničlo

Hojka Berlič Hojka Berlič
05.08.2020 06:05

Medtem ko večina slovenskih festivalov vrat ni odprla, ptujski organizatorji vztrajajo - neugodnim razmeram in hudi finančni negotovosti navkljub.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavno prizorišče Arsane je tradicionalno dvorišče Minoritskega samostana. 
Albin Bezjak

Festival sodobne umetnosti Art Stays je sredi preteklega meseca v razmerah, ki so zahtevale tako rekoč dnevno prilagajanje, vendarle postregel s celotnim mednarodno zastavljenim programom. Presenečeni so bili tudi nad odzivom obiskovalcev. "Bali smo se, da bo morda ljudi strah priti, a jih je dogodke obiskalo ogromno. Čakali so tudi po dve uri, da so lahko vstopili v prostore in si ogledali razstave. Zaradi omejitev je namreč lahko v razstavne prostore vstopilo le po nekaj ljudi. A so bili vsi res potrpežljivi," je zadovoljen umetniški vodja festivala Jernej Forbici. Veliko sreče so imeli tudi z obiskom umetnikov iz drugih držav, saj so kljub pandemiji pripeljali pravzaprav vse in so tako bili eden od prvih letošnjih mednarodnih festivalov na področju vizualne umetnosti v Evropi. "To so vsi zelo pozitivno sprejeli, tudi galerije, saj so bili odpovedani vsi sejmi, in umetniki, ki bi morali biti na njih, so imeli sedaj pri nas priložnost pokazati in promovirati dela," pojasnjuje Forbici, ki je zadovoljen, da so festival izpeljali, saj tako ohranjajo zastavljen umetniški koncept.

Sponzorji so se umaknili

Res je, da so bile letalske vozovnice tudi do petkrat dražje kot običajno, večji so bili tudi stroški varnostne službe. Dražji so bili tudi prevozi del, ki jih običajno v veliki meri opravijo sami, letos pa so morali najeti prevoznike, specializirane za prevoz umetniških del. Nekoliko so prihranili le pri otvoritvah, ki tokrat niso bile klasične. Nekaj denarja naj bi priteklo še od vstopnin, saj so razstave na ogled še vse do 19. septembra, ko jih čaka še skoraj enako dela in stroškov s podiranjem razstav, kot jih je bilo pri začetnem postavljanju.

Skupno dvakrat več ogledov kot lani

Glasbeni festival Arsana, ki je vrata dokončno zaprl v soboto, je sicer minil v znamenju 100-odstotno slovenskih vsebin, deloma zaradi do zadnjega nejasnih možnosti udeležbe umetnikov iz tujine, še bolj pa je bilo za tak koncept po besedah umetniškega vodje in direktorja festivala Mladena Delina odločilno, da se jim je poteza predvsem zdela poštena do slovenskih glasbenikov, ki so ostali "popolnoma brez kruha".

Po letošnji izvedbi, naslovljeni More Silence (Brez tišine), že potekajo priprave na 19. izdajo festivala Art Stays prihodnje leto pod naslovom Strukture. 
Andrej Petelinsek

Več tistim, ki več prinesejo

Poleg velikih izvedbenih omejitev jim je podporo odreklo tudi ministrstvo za kulturo, za 15-odstotno zmanjšanje sredstev, ki ga vsako leto nameni štirim poletnim festivalom, pa se je, kot smo že omenili, odločila tudi ptujska občina. "Čeprav nam še zdaj ni popolnoma jasno, zakaj, glede na to, da smo izvedli celotni festival. To se nam nikakor ne zdi prava poteza, sploh glede na to, da smo eni od redkih, ki smo v mesto dnevno privabljali precejšnje število obiskovalcev, ki so polnili restavracije, kavarne," pravi Delin. Festival naj bi tako v tem letu reševali predvsem sponzorji, pri katerih bodo iskali tudi rešitev za pokritje minusa. Ob tem se sicer nameravajo še enkrat za podporo obrniti na državo, tudi na občino. "Da bi po vseh teh letih začela vseeno v večji meri podpirati tiste, ki prinašajo mestu več, vabijo vanj obiskovalce, tiste, ki imajo večje zgodbe, ki pa tudi več stanejo," je kritičen do načina deljenja kolača Delin, ki ob tem pravi, da občina očitno nima interesa po razvoju, temveč bolj teži k majhnim, ljubiteljskim izvedbam, ki od mesta ne zahtevajo preveč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta