Projekt PONI podpira raznolike poslovne ideje, od kulinarike do tekstopisja

Slavica Pičerko Peklar
09.04.2021 06:20
Udeleženke, bodoče podjetnice, so se vključile v projekt, ki ga vodijo v ptujski Bistri, in navdušene so nad sodelovanjem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženke projekta ta čas delajo od doma. Foto: ZRS Bistra Ptuj
Arhiv ZRS Bistra Ptuj

Vse kaže, da bo kulinarično ponudbo na Ptuju z butično picerijo v neapeljskem slogu obogatila Jasna Mulalič, ena od prvih šestih udeleženk projekta PONI. Profesorica pedagogike in sociologije ta čas razvija svojo poslovno idejo, saj želi svojo strast in hobi spremeniti v pristno gurmansko izkušnjo: "Sem izredno navdušena in motivirana, sodelovanje z različnimi strokovnjaki in pridobivanje dragocenega znanja mi bosta še kako koristila pri ustanovitvi lastnega podjetja. S soudeleženkami delujemo kot tim, si pomagamo, rastemo in se razvijamo."

Na zadnji poziv za sodelovanje v projektu PONI, ki je kratica za Podjetno nad izzive, se je odzvalo 70 kandidatk in kandidatov. Izmed vseh prijavljenih jih je komisija 40 povabila na razgovore in v program izobraževanja vključila 22. V Mariboru se jih usposablja dvanajst, na Ptuju šest in v Lenartu štirje.

​Priložnost za posel

Robert Novak, vodja projekta PONI Podravje iz Znanstvenoraziskovalnega središča (ZRS) Bistra, pravi: "Naš cilj je, da v dveh letih in pol usposobimo 36 udeležencev za samostojno podjetniško pot. Ta čas se pri nas usposablja šest kandidatk. Gre za model podjetniškega usposabljanja, v okviru katerega udeleženci v štirih mesecih, kolikor traja zaposlitev v programu, razvijejo in realizirajo lastno podjetniško idejo. To dosežejo skozi celostni program podjetniških usposabljanj, skozi mentorstvo in vsestransko pomoč pri uresničevanju njihovih poslovnih idej."

Projekt PONI Podravje financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Kot napoveduje Novak, bodo že maja k sodelovanju povabili naslednjo skupino kandidatov, tretji poziv načrtujejo v avgustu: "Na Ptuju nameravamo v ZRS Bistra v okviru projekta PONI Podravje izvesti šest pozivov, vselej bomo vključili po šest kandidatov, kar pomeni, da bomo usposobili 36 udeležencev."

Robert Novak Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

ZRS Bistra spodbuja podjetništvo, ob podpori Mestne občine Ptuj potekajo aktivnosti podjetniškega inkubatorja, kjer inovativnim posameznikom zagotavljajo programe za pomoč pri iskanju, presoji in razvoju idej ter pri dejanski ustanovitvi podjetja. Ekipam, ki zaganjajo start-up podjetja, ponujajo programe, mentorstvo, udeležbo na podpornih dogodkih in medijsko prepoznavnost. Ta program izvajajo ločeno od projekta PONI, ki je regijski.

​Štirje meseci usposabljanja

"Sodelujoči udeleženci so do zadnjih ukrepov prihajali v prostore ZRS Bistra na svoja delovna mesta, kjer so osem ur dnevno razvijali svoje poslovne ideje s pomočjo notranjih mentorjev, zunanjega mentorja in zunanjih izvajalcev. V skladu z ukrepi ta čas delajo od doma, na daljavo," razlaga vodja ptujskega dela projekta PONI in doda, da so njihova ciljna skupina potencialni podjetniki ne glede na spol, starost in izobrazbo, s stalnim ali začasnim bivališčem v regiji. "Pogoj je, da imajo ob prijavi vsaj okvirno pripravljeno svojo podjetniško idejo, ki jo sami in s pomočjo mentorjev ter usposabljanj razvijajo v uspešna podjetja s tržno zanimivimi proizvodi ali storitvami. Med udeleženci zdajšnjega sodelovanja so tako brezposelni, dijaki in študenti v zadnji fazi šolanja, ki že razmišljajo o lastni podjetniški poti, pa diplomanti, ki želijo stopiti na lastno podjetniško pot in imajo dovolj strokovnega znanja za uresničitev svoje ideje, a jim manjka znanja s področja podjetništva, pa tudi sicer zaposleni s poslovno idejo, ki so nezadovoljni s svojim statusom v obstoječih podjetjih in si želijo kariernih sprememb. Zagotovljena jim je minimalna plača z vsemi zakonsko določenimi dodatki, kot so malica in potni stroški."

Na vprašanje, kaj pričakujejo od udeležencev projekta PONI in kako daleč razvito podjetniško idejo morajo imeti, da se sploh lahko vključijo v projekt, Novak odgovarja: "Ker podjetništvo in trg načeloma ne poznata omejitev, je dobrodošla in hkrati izvedljiva vsaka ideja. Ta mora biti razvita do te mere, da kandidat že okvirno pozna svoje storitve ali produkte, ki bi jih ponujal, ima določena znanja in izkušnje v dejavnosti, ki jo namerava opravljati, pozna svoje potencialne kupce in konkurente ter ve, kako bo do kupcev prišel in koliko stroškov bo imel z ustanovitvijo in poslovanjem podjetja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta