Priljubljena točka: Ob jezeru ribiči, naravovarstveniki, ornitologi, sprehajalci in popotniki

Marjan Toš
01.03.2020 05:00

Naravna in kulturna dediščina vabi v Radehovo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radehova jezero - raj za ribiče, ob njem pa za lenarške sprehajalce
Marjan Toš

Akumulacijsko jezero Radehova je le streljaj oddaljeno od mesta Lenart in je nastalo kot eno v verigi akumulacijskih jezer v Pesniški dolini. Napaja ga potok Globovnica in je že desetletja priljubljeno zbirališče sladkovodnih ribičev. Ti lovijo krape, amurje, ščuke, ribji drobiž in tudi druge ribe, vključno s trofejnimi somi. Z vodo upravlja lenarška ribiška družina Pesnica, ki je to jezero namenila ribičem, ki lovijo po načelu ujemi-izpusti. Na vodi so pogoste race mlakarice in labodi, ki uživajo svoj mir in so v veselje številnim rekreativcem in ljubiteljem narave.

Jezeru napovedujejo boljše čase

Jezero Radehova je ena od zelo priljubljenih točk za vmesni počitek sprehajalcev iz Lenarta proti Zavrhu in mu napovedujejo boljše čase. S postopno še celovitejšo ureditvijo bi ga radi vključili v zaokroženo turistično ponudbo občine Lenart. Ob jezeru je tudi Stiparjeva kapela. Ta po ljudskem izročilu spominja na stare čase, ko so v Radehovi, ki se prvič omenja leta 1115 (prej kot bližnji Lenart), imeli svoje zatočišče protestanti iz sekte skakačev. Njihove kapelice so takratne cerkvene oblasti večkrat porušile in sekto prepovedale.

Radehovska cerkev
Marjan Toš

Nasadili nova drevesa

Okolica jezera postaja iz leta v leto prijaznejša in lepo urejena. Člani lenarške ribiške družine Pesnica skrbijo za urejanje pomolov ob severovzhodnem obrežju jezera, kjer se zelo rade zadržujejo race in labodi. Vzhodna obala jezera je povsem zaraščena in je raj za vodne ptice in obvodno perjad. Nasip jezera je priljubljena rekreacijska pot, ki se na južnem obrežju deli na dva dela, levi krak se nadaljuje proti iztoku Globovnice in naprej po nasipu do vasi Radehova, desni pa mimo farme za goveje pitance v Šetarovi proti reki Pesnici in naprej na Zavrh. Pod celotnim nasipom jezera vse do iztoka Globovnice iz jezera so nasadili nova drevesa (vrba, jelša), ki bodo čez nekaj let dajala prijetno senco sprehajalcem in popotnikom. Ob tem obrežju RD Pesnica zgledno skrbi za tekoče urejanje, za redno košnjo trave in visokega vodnega rastja ter za vzdrževanje čistoče nasploh. Lepo je urejeno tudi parkirišče za osebna vozila in vse bolj tudi privezi za čolne ob Globovnici pred iztokom v jezero in v vzhodnem delu jezera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta