Podravski kmetje na pomoč "poplavljenim" kmetom

Barbara Bradač Barbara Bradač
27.08.2023 05:30

Kmetje iz občin Rače - Fram, Hoče - Slivnica in Starše so do poplavljenih kmetij že odpeljali 65 bal travne silaže. Še eno akcijo načrtujejo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Fajdiga in Martin Fajdiga, oče in sin, ki so jih poplave močno prizadele.
Andrej Pernat

Avgustovske poplave so prizadele tudi veliko kmetov. Neukročena voda je še povečala škodo, ki so jo kmetom povzročila že neurja in jim odplavile bale, ki so za kmete življenjskega pomena, saj brez njih ne morejo nahraniti živine. In v takšnih težkih trenutkih kmetje znajo strniti vrste in si pomagati med seboj. Zbrali so se kmetje z Dravskega polja, natančneje iz občin Rače - Fram, Starše in Hoče - Slivnica, ter združili moči in donirali že 65 bal slam​e, sena in silažne trave.

Po svojih močeh je 14 kmetij prispevalo bale. Brez prevoznika Talen jih ne bi uspeli dostaviti.
Franci Fingušt

Uničene in namočene bale

Franci Fingušt, kmet iz Zgornje Gorice v občini Rače - Fram, je še danes presenečen nad srčnostjo in takojšnjo pomočjo, s katero se odzovejo prijatelji kmetje, izpostavi pa tudi podjetje Talen iz Stražgonjce, brez katerih ne bi mogli odpeljati bal. "Začetek je bil bliskovit. V petek me pokliče kolega Jure Vihar iz Ješence, če bomo zbirali bale. Seveda bomo. Saj smo jih že, ko je pogorelo družini Škorjak iz Šmarja pri Jelšah pred nekaj leti. V soboto sem že imel dostavljenih dvanajst bal na kmetiji in potem je zaokrožilo. Celo soboto so do nas dovažali bale. Ampak veste, v nedeljo ob 13. uri sem klical podjetje Talen in Tadeja Paumana, če so jih pripravljeni odpeljati na poplavno območje. V eni uri me je poklical voznik in samo vprašal, kdaj vozimo. V ponedeljek zjutraj ob 7. uri smo jih že naložili," pripoveduje Franci Fingušt. In odpeljali na kmetijo Fajdiga v Podgoro, Šmartno ob Paki. Pri Fajdigovih se je voda kar naenkrat v pol ure dvignila in v višini meter zalila vse. "Kar ni odplavilo, je zmočilo in je neuporabno. Na poplavljenih pašnikih pa povzroča skrbi nanošen material, predvsem je veliko steklenic, jedilnega pribora, saj čistijo in pobirajo, a če po naključju kaj spregledajo in živina to poje, potem pogine," še izpostavi nevarnost Franci Fingušt.

Z napisom Hvala, Rače so segli v srce.
Franci Fingušt

Kmetje se bliskovito povežejo v dobrodelnosti

Reka Paka je Fajdigovim uničila večino krme, pa ne samo njim, tudi sosedom. Oboji so kmetija, ki se ukvarja z živinorejstvom. Tako so čez teden dni dobrodelno akcijo ponovili in dokazali, da se kmetje spektakularno hitro in tudi praktično povežejo. Takrat se je Fingušt odpeljal z voznikom podjetja Talen Stanetom Paumanom, ki je delo obakrat opravljal povsem prostovoljno in dobrodelno. "Pričakala naju je velika tabla z napisom Hvala, Rače. To so neverjetni občutki, ki te prevzamejo," pravi Fingušt.

Bale so darovali Jure Vihar iz Ješence, Teo Hauptman iz Ješence, Miha Plečko iz Rač, Beno Pauman iz Brezule, Slavko Trčko iz Brezule, Zvonko Kolednik prav tako iz Brezule, Beno Fingušt iz Podove, Primož Šolar iz Marjete, Zvonko Klasinc in Stanko Klasinc prav tako iz Marjete, Vlado Divjak iz Orehove vasi, Uroš Jakolič iz Hotinje vasi, Andrej Pernat in seveda Franci Fingušt, oba iz Zgornje Gorice. Še ena akcija se obeta ta teden. Prevoz že imajo zagotovljen. Tokrat jim bo pomagal Roman Glažar, Prehrana živali Glažar, s Hajdine. "Ni ga lepšega 'denarja' kot beseda hvala in stisk roke od človeka, ki to potrebuje," je dodal Andrej Pernat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta