Podravje

Po drugi redni seji: V ptujski občini za 80 odstotkov dražja pomoč na domu

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V ptujski občini socialno-varstveno storitev pomoč družini na domu izvaja Center za socialno delo Spodnje Podravje. Po podatkih iz lanskega leta je bilo v občini v povprečju 57 uporabnikov te storitve. Zadnji dvig cen pomoči na domu je bil sredi leta 2020, svetniki pa so na tokratni seji s 23 glasovi za in s petimi vzdržanimi potrdili novega, ki bo začel veljati s prihodnjim mesecem.

Cene za uporabnike pomoči bodo tako s februarjem ob delovnikih in sobotah višje za dobre štiri evre na efektivno uro oziroma za kar 80 odstotkov, saj bo cena storitve namesto dosedanjih 5,29 evra znašala 9,55 evra. Ob nedeljah bo ura dražja za slabih šest evrov - s 6,50 na 12,18 evra, ob praznikih pa za dobrih šest evrov - s 6,81 na 12,83 evra. Ekonomska cena izvajalca storitve je sicer precej višja in na primer ob delovnikih in sobotah znaša 23,88 evra, prej 19,82 evra. A zakon o socialnem varstvu med drugim določa, da mora občina sofinancirati storitev pomoči družini na domu najmanj v višini 50 odstotkov k ceni storitve in v višini, za katero je upravičenec delno ali v celoti oproščen plačila. Občina je sicer do zdaj storitev subvencionirala v višini 73,31 odstotka oziroma 14,53 evra za storitev ob delovnikih in sobotah. To je nekaj več kot poslej, ko bo, ker bo subvencija le 60-odstotna, občina primaknila 14,33 evra. Poleg subvencije mora sicer občina v celoti pokriti tudi znesek vodenja in delne ali celotne oprostitve plačil uporabnikov. Izračun, ki so ga na občini opravili na ceno storitve ob delovnikih, saj trenutno zanimanja za storitev ob nedeljah in praznikih ni oziroma je zanemarljiva, kaže, da naj bi bil okvirni letni strošek občine v prihodnjem letu za izvajanje storitve v celoti dobrih 204 tisoč evrov.

Zadržani do visokega dviga cen

V številnih svetniških skupinah so sicer izrazili zadržanost do tako visokega dviga cen, a jih ob vseh podražitvah tudi razumejo. "Ob tem smo na stališču, da Ptuj tu ne bi smel prevzemati solidarnostne vloge do ostalih občin. Ptujska občina je namreč vseskozi sledila trendu, da pokriva tudi potne stroške drugih občin in na ta način subvencionira tudi cene v drugih občinah," je dejal Milan Klemenc, Lista Andreja Čuša, ter izpostavil, da bi občina, če bi se odločili za subvencioniranje v 65 odstotkih, potrebovala še dodatnih 18 tisoč evrov. Tako Klemenc kot Metka Petek Uhan, Gibanje Svoboda, pa sta poudarila tudi, da v sedanji dvig cene še ni vštet dvig plač. "Nas pa nekoliko tolaži, da za najbolj šibke to storitev v celoti krije občina," je še dejala Petek Uhanova. Blaž Prelog, SDS, pa je izpostavil še, da je višina starostne pokojnine v ptujski občini za 4,1, v Podravju pa 7,4 odstotka pod slovenskim povprečjem: "Dvig ekonomske cene je sicer upravičen, smo pa mnenja, da bi morali razmisliti o dvigu subvencije na 65 odstotkov."

Kaj si občina lahko privošči in česa ne

Ptujska županja Nuška Gajšek je ob tem pojasnila, da so na občini sedanji predlog pripravili tako, da je občina ostala znotraj razpoložljivih sredstev v že sprejetem proračunu za leto 2023. Glede na napovedi pa se po besedah Gajškove v prihodnje obeta vnovični dvig cen pomoči na domu: "Ker bo potreben nov izračun, v tem trenutku nismo pripravili drugega predloga kot 60-odstotno subvencijo. Hkrati bomo do takrat zahtevali tudi v razpravi izpostavljene izračune glede potnih stroškov in tega, da ptujska občina preko sedanje cene, ki je enaka za celotno območje Spodnjega Podravja, subvencionira cene tudi drugim občinam. V prihodnjih mesecih sicer pričakujemo več različnih dvigov in tudi bolj jasno sliko, kaj se bo na področju javnih financ dogajalo tako lokalno kot nacionalno." Do priprave rebalansa proračuna, predvidoma aprila, naj bi tako imeli vse potrebne informacije, da bi se lahko odločali, kaj si občina lahko privošči in česa ne. "Sama si tudi veliko obetam od zakonodaje na nacionalni ravni glede dolgotrajne oskrbe, sistemskih rešitev. V tem trenutku je namreč nenavadno, da je pomoč na domu bistveno dražja od institucionalne oskrbe v domovih," je še dejala Gajškova.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?