zadnje objavljene

pogledi

več
Gilbert F. Houngbo, predsednik mehanizma ZN - Voda in generalni direktor Mednarodne organizacije dela

mnenje

več

Podravje

Ptuj: Lažje do denarne pomoči tudi ob posvojitvi

Hojka Berlič Hojka Berlič
21.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pobudo za spremembo pravilnika o dodelitvi enkratne denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka so, kot pojasnjujejo na ptujski občini, prejeli od občana, ki ob posvojitvi petletne deklice iz tujine po veljavnem pravilniku ni imel pravice do dodelitve pomoči ob rojstvu otroka.

Po trenutno veljavnem pravilniku enkratno denarno pomoč za novorojenega otroka v višini 150 evrov namreč na Ptuju prejme eden od staršev pod pogojem, da sta upravičenec in novorojenec slovenska državljana in imata na dan rojstva otroka stalno prebivališče v občini. Kot pravijo na občini, so po preučitvi predloga ugotovili, da veljavni pravilnik sicer omogoča možnost uveljavljanja dodelitve enkratne denarne pomoči tudi posvojiteljem otrok, "a pod nerealnimi pogoji, saj omogoča dodelitev enkratne pomoči samo do dopolnjenega prvega leta starosti otroka". Ker gre, poudarjajo na občini, pri posvojitvah iz tujine za starejše otroke, so s spremembo pravilnika omejili dodelitev pravice enkratne pomoči za posvojene otroke do dopolnjenega 15. leta starosti. Hkrati so podaljšali rok za oddajo vloge za uveljavitev enkratne denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka s štirih mesecev na eno leto. Pri tem, pojasnjujejo, so se oprli na Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki v 39. členu določa, da posvojiteljem pripada starševski dopust do otrokovega dopolnjenega 15. leta starosti. Pravice do starševskega dopusta pa nima oseba, ki posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja, prav tako ne do dodelitve enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka. Da bi se izognili podvajanju uveljavitve pravice do enkratne pomoči tako prvotnemu skrbniku novorojenca, če ta ni že takoj isti kot posvojitelj, pa so v pravilnik zapisali tudi, da je mogoče pravico za istega otroka uveljavljati le enkrat. Ptujski svetniki bodo o uveljavitvi predlaganih sprememb pravilnika odločali na ponedeljkovi seji mestnega sveta.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?