Pitna voda na Ptuju: Povprečno za 2,5 evra več na položnici

Hojka Berlič Hojka Berlič
28.05.2019 20:08

Ptujski svetniki potrdili višje cene oskrbe s pitno vodo, predvsem na račun menjave dotrajanih priključkov in namestitve digitalnih števcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj dotrajane so cevi v starem mestnem jedru.
Slavko Podbreznik

Kot je pojasnil Janko Širec, direktor uprave Komunalnega podjetja Ptuj, ki je v celoti ali delno izvajalec javne službe varstva okolja za oskrbo s pitno vodo za skupno 23 občin spodnjega Podravja, so cene za oskrbo z vodo ostajale enake zadnjih pet let. Zaradi višanja stroškov so za majsko sejo mestnega sveta pripravili predlog povišanja cene storitve distribucije vode za slabih osem centov na kubični meter. Glavni delež podražitve pa naj bi se zgodil na omrežnini, a tu, kot je dejal Širec, pravzaprav ne gre za dvig cene, temveč za novi storitvi, ki jih doslej niso izvajali. Za zamenjavo izjemno dotrajanih priključkov in prehod na digitalne števce, za kar bo po njihovih izračunih potrebna za približno 1,5 evra višja omrežnina na priključek, ki bo poslej znašala slabih 5,4 evra.

Četrtina vode se izgubi

Na leto bi lahko zamenjali do 200 priključkov. Najstarejši so v samem mestu Ptuj, kjer so ponekod luknje za debelino prsta in iztekajo ogromne količine vode. Izgube dosegajo 25 odstotkov, kar jih uvršča v sam slovenski vrh, saj je tudi sistem eden najstarejših. Nujna pa je po besedah Širca tudi posodobitev z namestitvijo digitalnih števcev, ki jim bo omogočala mesečno spremljanje porabe vode v posameznih gospodinjstvih. "In tega, kar se dogaja na sistemu, saj imamo vedno več težav s tem, da ljudem cevi puščajo in to izvedo šele po letu dni, ko pride naš popisovalec in jim pove, da jim je steklo, kot je bil zadnji primer, 1000 kubičnih metrov vode." Na celotnem vodovodnem sistemu Ptuj je trenutno več kot 25 tisoč priključkov, zato naj bi zamenjave v celoti trajale okoli deset let.
Kot pojasnjuje Širec, naj bi vse našteto po njihovih izračunih ob povprečni mesečni porabi 14 kubičnih metrov vode na gospodinjstvo pomenilo mesečno za 2,5 evra višjo položnico. Sprememba cene pa bo začela veljati, ko jo bodo potrdile vse občine, kar naj bi poskusili doseči do julija. Zamenjava priključkov in uvedba elektronskega spremljanja porabe, je še povedal Širec, pa je tudi pomemben korak do rekonstrukcije in obnove celotnega vodovodnega sistema, za katero želijo pridobiti državna in evropska sredstva.

Tudi nižja subvencija

Mestne svetnike je ob tem zmotilo predvsem prenašanje celotnega bremena podražitve na občane. "Dejstvo je, da moramo, če ne želimo višati položnic, denar zagotoviti iz proračuna, ki pa tega preprosto ne prenese. Razen če sklenemo, da se bomo nečemu trajno odpovedali in bomo cene subvencionirali," je na številne pomisleke v razpravi odgovorila županja Nuška Gajšek in dodala, da ima občina zaradi zakonskih sprememb še nižji zadolžitveni potencial in je že zdaj pod vprašajem zagotovitev pol milijona evrov za izvrševanje proračuna.
Svetniki so tako hkrati z višanjem cene zaradi vzdržnosti proračuna potrdili še znižanje subvencioniranja cene omrežnine gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo za gospodinjstva in izvajalce nepridobitnih dejavnosti z dosedanjih 45 na 33 odstotkov. Če bi obdržali subvencijo v enakem odstotku, bi namreč morala občina v proračunu zagotoviti dodatnih 45 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta