Park za ogrožene živali pri Destrniku

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.05.2019 16:03

Park prostoživečih živali v Vintarovcih pri Destrniku, ki ga že lahko obiščete, so uredili tudi z denarjem iz EU

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Park prostoživečih živali je magnet za šolske skupine in družine.
Mateja Metličar

Od konca aprila so mogoči organizirani ogledi Parka prostoživečih živali v Vintarovcih pri Destrniku. Obiskali so ga že mnogi osnovnošolci in dijaki, a so ga uradno širši javnosti predstavili včeraj. Skupinski šolski ogledi so na voljo še do konca junija in potem spet z novim šolskim letom, seveda so mogoči tudi individualni ogledi.

Park prostoživečih živali je magnet za šolske skupine in družine.
Mateja Metličar

​Večina denarja iz EU

S projektom za oblikovanje parka je bil na obeh razpisih uspešen. Zanj je večino denarja dobil iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj tudi iz državnega proračuna v okviru celostnega programa za razvoj podeželja (CLLD). Prvi projekt je bil vreden nekaj čez 33 tisoč evrov, od tega je bilo dobrih 23 tisočakov iz EU. Drugi je vreden skoraj 75 tisoč evrov, iz vira EU je zanj dobil 50 tisočakov.

Reprodukcija ogroženih vrst

​Glavni razlog za izvedbo projekta je predstaviti skrb za ogrožene živalske vrste širši javnosti. Horvat: "S projektom želim ustvariti pogoje za predstavitev. Glavna dejavnost parka pa je skrb za reprodukcijo ogroženih vrst in posredovanje podmladka ogroženih vrst po Evropi in svetu. Park ima namreč vzpostavljen sistem kontroliranega valjenja, sploh pri zelo ogroženih vrstah, ki jih je na svetu le še nekaj sto primerkov."

Učenci spoznavajo živalski svet v sproščenem vzdušju, sedeč na balah.
Mateja Metličar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta