Obnova ptujskega grajskega obzidja

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
24.10.2018 18:15

Ministrstvo za kulturo, lastnik Ptujskega gradu, bo za sanacijo južnega dela zidu namenilo 253 tisoč evrov. Dela opravlja podjetje Alma Sol

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začeli so večletno sanacijo ptujskega grajskega obzidja.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Te dni se je začela dolgo pričakovana in nujna sanacija južnega dela obzidja Ptujskega gradu. Do januarja, če bo vreme to dopuščalo, naj bi delavci podjetja Alma Sol sanirali slabih 40 metrov obzidja med glavnim vhodnim portalom in južnim okroglim stolpom. V prihodnjih letih naj bi sanacijo grajskega obzidja, kot napovedujejo na ministrstvu za kulturo, nadaljevali. Del obzidja, ki meri skupaj kar 1,2 kilometra, pod vzhodnim grajskim stolpom je že obnovljen, dela pa so bila opravljena potem, ko se je tisti del grajskega zidu februarja 2015 zrušil.

Obnova bo trajala več let

"Ministrstvo za kulturo bo za izvedbo sanacije najbolj poškodovanega dela zidu v skupni dolžini 36 tekočih metrov namenilo okvirno 253 tisoč evrov. Izbrani ponudnik bo dela zaključil predvidoma do konca januarja 2019. V naslednjih letih načrtujemo izdelavo projektne dokumentacije in postopno sanacijo drugih segmentov obzidja. Pri izbiri izvajalca se je nekajkrat zalomilo, zdaj dela opravljajo delavci podjetja Alma Sol iz Slovenske Bistrice," sporočajo z ministrstva, ki je lastnik gradu.
"Že februarja lani se je stanje južnega dela obzidja med glavnim vhodnim portalom in južnim okroglim stolpom bistveno poslabšalo, kar se je med drugim kazalo v odstopanju opeke na obzidju, in že takrat smo se z ministrstvom za kulturo dogovarjali za sanacijo tega dela obzidja, za kar je bilo treba pridobiti projektno dokumentacijo in izvesti javno naročilo. Že v času prve sanacije, potem ko se je zrušil del obzidja, tega je že več kot poldrugo leto, nas je takratni izvajalec del opozoril na deformacije zidu v smeri proti vzhodu od saniranega dela. Na ogledu je bilo ugotovljeno, da je na spoju novega in starega zidu v zgornjem delu do polovice odmaknjen zunanji zid, ki že kar precej visi. Zaradi nepredvidljivih težav v okviru javnega naročila postopek ni bil uspešen, zato je ministrstvo postopek izbire izvajalca del moralo ponoviti, a sta bila tudi dva letošnja razpisa neuspešna in šele v četrtem poskusu, ponudbe so oddala tri podjetja, smo dobili zdajšnjega izvajalca del.

Strah pred še kakim podorom

Spomnimo, da so sanacijo porušenega dela obzidja v dolžini 25 metrov opravili delavci podjetja Map Trade iz Slovenske Bistrice. Vrednost opravljenih del je takrat znašala blizu 280 tisoč evrov. Da je grajsko obzidje v izjemno slabem stanju, se je pokazalo, ko so bila na grajskem griču posekana drevesa in očiščena podrast, ki se je vzpenjala in razraščala po obzidju in tako prekrivala resnično stanje opečnega obzidja. Razraslo drevje, grmovje in bršljan so namreč s svojimi koreninami že krepko načeli zidove stavb in dele grajskega obzidja, zato so takšno rastlinje pred tremi leti odstranili. Po napovedih naj bi grajsko pobočje potem zasadili po strokovnih navodilih, a se to v vseh teh letih še ni zgodilo, so pa dodobra obrezali šest vsaj stoletnih divjih kostanjev na spodnjem dvorišču, ob konjušnici, z razlago, da njihove korenine ogrožajo južno obzidje. Da ptujski grad ni stal v gozdu ali med visokimi drevesi in da tudi severno pobočje ni bilo nikoli zaraščeno z visokimi drevesi, ampak so tam grajski lastniki imeli razmeroma nizko sadno drevje, je po poseku, ki je vznejevoljil domačine, javnost miril takratni vršilec dolžnosti direktorja Andrej Brence.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta