Nagrada 29-letni kemičarki iz Podlehnika pri Ptuju

ŠTR
27.04.2020 06:50

L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za Unesco sta z nacionalno štipendijo L'Oréal-Unesco Za ženske v znanosti 2020 tudi letos nagradila tri perspektivne mlade raziskovalke. Med letošnjimi nagrajenkami, ki so prejele štipendijo v višini 5000 evrov, je tudi Špela Trafela iz Podlehnika pri Ptuju, kemičarka, ki raziskuje na področju nanoznanosti. Poleg nje sta bili nagrajeni še Lara Ulčakar, raziskovalka s področja fizike, in Petra Sušjan, ki raziskuje na področju biomedicine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špela Trafela
Matic Kremžar

Nacionalni program L'Oréal-Unesco ima že dolgo tradicijo podeljevanja štipendij v Sloveniji, posebej torej nagrajujejo ženske v znanosti. Letošnja podelitev je bila že 14. po vrsti, tako so se 37 dosedanjim štipendistkam pridružile letošnje tri nagrajenke. Štipendijo so prejele za odličnost svojih raziskovalnih del, ki predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti in napredku družbe. Mlade raziskovalke so aktivne tudi pri promociji znanosti in prenosu znanja na mlajše generacije.

Do hitre detekcije formaldehida

Devetindvajsetletna Špela Trafela se na svoji znanstveni poti ukvarja z nanoznanostjo, za katero se je navdušila, že ko je kot študentka delala na Odseku za nanostrukturne materiale na Inštitutu Jožefa Stefana. "Že samo študentsko delo me je navdušilo do te mere, da sem se, ko je prišel čas odločitve, kaj bom počela v življenju, brez oklevanja vpisala na doktorski študij," pojasnjuje svojo odločitev za poklicno pot v znanosti. Danes v okviru doktorskega študija na Mednarodni podiplomski šoli na Inštitutu Jožefa Stefana razvija nanostrukturirane receptorske elemente za detekcijo formaldehida v alkalnih medijih na osnovi redoks sistema Ni (OH)2/NiOOH-Ni.
To je inovativen elektrokemijski senzor, ki bo omogočal hitro, poceni in preprosto zaznavo zelo majhnih koncentracij toksičnega in rakotvornega formaldehida (HCHO) v vodnih raztopinah. Formaldehid se pojavlja v zdravstvu, pogrebništvu, različnih industrijah, je tudi sestavna komponenta številnih premazov, ki jih najdemo v kozmetiki, gospodinjskih izdelkih, pohištvu in gradbenem materialu. Glede na to, kako škodljiva in razširjena je ta kemikalija, je njena hitra in učinkovita detekcija zelo pomembna za hitre preventivne zdravstvene ukrepe.
"Špela izkazuje predvsem poglobljena bazična znanja, na katerih je gradila senzorne lastnosti in uspela tematiko doktorske disertacije dvigniti na uporaben nivo. Zato sem zadovoljna, da je bilo njeno delo prepoznano ter nagrajeno. Stimulacija mladih je ključna za njih, da se oblikujejo kot znanstvene osebnosti, kot tudi za znanstveno in širšo skupnost," je povedala dr. Kristina Žužek Rožman, Špelina mentorica z Odseka za nanostrukturne materiale na Inštitutu Jožefa Stefana. Špela na inštitutu sodeluje tudi pri promociji znanosti, saj vodi skupine šolskih in vrtčevskih otrok, ki pridejo na ogled ustanove.

Še zmeraj (pre)malo žensk v znanosti

Nacionalni program za nagrajevanje žensk je del širšega partnerstva L'Oréal-Unesco For Women in Science, s katerim želijo prispevati k izboljšanju položaja in ozaveščanju o pomenu zastopanosti žensk v znanstvenih poklicih. Po podatkih Statističnega inštituta Unesca za leto 2019 delež žensk med raziskovalci na svetovni ravni namreč znaša le 29,3 odstotka, v Evropski uniji pa je glede na podatke raziskave She Figures 2018 med raziskovalci le tretjina žensk. V Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladujejo ženske (54 odstotka), veliko žensk tudi doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta