Na letošnjih Dobrotah slovenskih kmetij namesto razstave tržnica

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.08.2020 06:12

Izdelke, poslane v ocenjevanje, jim je uspelo oceniti, namesto majske razstave v ptujskem minoritskem samostanu pa bodo pripravili tržnico na njegovem dvorišču

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekaj ocenjevanj jim je pri KGZ Ptuj uspelo izpeljati še pred epidemijo.
Nekaj Ocenjevanj So Na Kgz Ptuj Uspeli Izpeljati še Pred Epidemijo. Foto: darja Lukman Žunec

Kakor številne druge prireditve in razstave bodo tudi državno razstavo 31. Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa izvedli v nekoliko prilagojeni obliki. Večino ocenjevanj so izpeljali še v predvidenem času pred pandemijo, razstave in predvsem podelitve priznanj nagrajencem pa zaradi razmer niso mogli izpeljati.

Odličen odziv

Kot pravi Peter Pribožič, vodja organizacijskega odbora, sicer pa tudi vodja kmetijskosvetovalne službe pri ptujski enoti Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Slovenije, so se za sodelovanje na letošnjem ocenjevanju dobrot s svojimi pridelki in izdelki prijavile slovenske kmetije in tudi kmetije iz zamejstva s skupno kar 946 izdelki, ki so razvrščeni v 15 skupin.

Tako je bilo na razstavi lani, ko so bile razmere še normalne.
Hojka Berlič

Na tržnico in v mesto

Na Dobrote slovenskih kmetij so tako organizatorji kot mesto Ptuj zelo ponosni. Kljub temu da uradne razglasitve rezultatov še ni bilo in tudi ne podelitve priznanj ter kipcev kakovosti, pa bodo v KGZ Ptuj rezultate letošnjih Dobrot objavili v elektronskem katalogu, kjer bodo poleg navedbe priznanja še kontaktni podatki kmetij, ki svoje izdelke tudi tržijo, saj si želijo, da bi bili izdelki kmetij dostopni tako individualnim potrošnikom kot morebitnim trgovcem in gostincem ter denimo tudi javnim zavodom. "Zaradi omejitev, ki jih je prinesla pandemija, seveda nismo mogli izpeljati za maj načrtovane razstave dobrot, zato smo izdelke v ocenjevanju fotografirali in bodo objavljeni v elektronskem katalogu," še poudarja Pribožič.

Tako je bilo na razstavi v normalnih, predkoronskih časih.
Slavica Pičerko Peklar

Posvet o shemah kakovosti

Sestavni del razstave je običajno tudi strokovni posvet. Letošnji bo dan pred tržnico, torej v petek, 4. septembra, v dominikanskem samostanu. Tokratna tema bodo sheme kakovosti in pomen povezovanja ponudnikov lokalne hrane v okviru naziva Slovenija - evropska regija gastronomije v letu 2021, ki ga pripravljajo skupaj z Zavodom za turizem Ptuj.

Razstava Dobrote slovenskih kmetij v minoritskem samostanu
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta