Mati z invalidnim sinom po donacijah obdržala hišo. Sedaj onadva pomagata drugim

Hojka Berlič
02.01.2021 05:00
Samohranilka Vanja Ropič je z invalidnim sinom obdržala hiško, ki bi jo zaplenila banka. Dobrodelnih prispevkov se je toliko nabralo, da sedaj lahko pomagata ostalim. "To je neverjetno," pravi Ropičeva, ki še sama ne more verjeti razpletu dogodkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vanja Ropič je s sinom Vidom od banke odkupila njuno hiško v mirnem predelu Ptuja. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

V začetku novembra smo poročali o mami samohranilki Vanji Ropič, ki ji je z invalidnim sinom Vidom grozilo, da bosta ostala brez svoje hiške. Da bi od banke nazaj odkupila hiško, ki je pristala na dražbi, ker Ropičeva ni več zmogla odplačevati posojila, sta morala namreč zbrati skoraj 37 tisoč evrov. Prošnja je naletela na neverjeten odziv ljudi, saj so potrebni denar zbrali v pičlih štirih dneh.

​Zbrali več kot sto tisoč evrov

S končnim zneskom zbranega denarja Ptujčanka sicer še ni seznanjena, saj še čakajo na podatke mobilnih operaterjev, a kot pravi, se bo gotovo nabralo več kot sto tisoč evrov: "Hiša je najina, plačana je bila pred slabimi štirinajstimi dnevi. Denarja je tudi za prizidek, da Vid dobi svojo sobo in kopalnico. Rešujemo papirologijo in upam, da spomladi začnemo delo. Za vse to se morava zahvaliti srčnim ljudem, ki so naju slišali." Ker pa je Ptujčanka prepričana, da morajo dobra dela krožiti, se je odločila, da bo dala delček nazaj tistim, ki prav tako potrebujejo pomoč. "Moja srčna želja pa je, da se stvari pri nas uredijo tako, da to ne bi bilo več potrebno. Da se ljudem, ki so delali in delajo, ne bi več bilo treba obračati s prošnjami za pomoč na druge."

Vid in mama Vanja Ropič Foto: Osebni Arhiv Vanja Ropič
Osebni Arhiv Vanja Ropič

Ropičeva je zato štiri tisoč evrov podarila društvu UP-ornik. Kot pravi, več let spremlja njihovo delo in je navdušena. "Je glas tistih, ki ne zmorejo sami, ki se ne morejo iz kakršnihkoli razlogov izpostaviti in bi sicer bili v res groznih situacijah. Navdušuje me tudi njihov pogled na pomagati, da si tudi tisti, ki potrebujejo pomoč drugih, kdaj pa kdaj lahko privoščijo kakšen priboljšek."

Ptujčanka se v svoji prošnji za pomoč ni obračala na društva in organizacije, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami. Zato je bila zanjo presenečenje donacija Zavoda 13. Zdaj je tudi njim za potrebe njihovih dejavnosti, med drugim za terapije njihovih članov, namenila štiri tisoč evrov. "Prepričana sem namreč, da je idejo pomagati mami takoj po rojstvu drugačnega otroka, ko je še v porodnišnici, s katero je pričela Petra Greiner pred leti, nujno treba podpreti," pravi Ropičeva.

Še štiri tisoč evrov je Ptujčanka za terapije in druge potrebe podarila deklici Naji Valušnik s težjo obliko cerebralne paralize. S tem, upa, bo "njena mama Spomenka mogoče pridobila kakšno uro časa na dan in se lažje borila za sistemske rešitve oseb s posebnimi potrebami, kar počne že nekaj časa, ter lažje zagnala projekt Korak za prihodnost, za kar ji je tudi osebno izjemno hvaležna, saj gre za sistemske rešitve.

Vanja Ropič in Vid, prošnja za pomoč pri odkupu hiške Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

​Če ne bi pomagali njima, ne bi mogla onadva drugim

Ropičeva pa je skupaj z Milojko Sevšek, ravnateljico OŠ Gustava Šiliha, ki jo obiskuje tudi njen sin Vid, zastavila projekt #Žogasočutjagrenaprej za učence šole in otroke vrtca. "Za denar, zbran z licitacijo, ki sva jim ga z Vidom namenila, so izbrali didaktične pripomočke za njihove otroke v šoli in vrtcu. Takoj ko se otroci vrnejo k njim, bodo izvedli delavnice po skupinah ter otrokom predstavili srčno zgodbo Vida iz Nazarij ter njegove žoge." Vid iz Nazarij je namreč z licitacijo žoge s podpisom Gorana Dragića zanju zbral šest tisoč evrov. Žogo je sicer tokrat licitiral drugič. Prvič je denar na ta način zbiral v znani dobrodelni akciji za malega Krisa.

"To, da lahko pomagava midva, ki sva sama pred kratkim potrebovala pomoč, je enostavno neverjetno. To pomeni, da smo ljudje vseeno tukaj drug za drugega. Če najina akcija ne bi bila tako uspešna, če ne bi ljudje nama pomagali v tako velikem številu, tudi midva zdaj ne bi mogla pomagati drugim. Torej, to je naša skupna zgodba," še pravi Ropičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta