Letos v Podravju za ceste tri milijone evrov vlaganj

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.05.2020 04:00

Poleg temeljitejših obnov in novogradenj, načrtujejo še preplastitev več cestnih odsekov v skupni vrednosti okoli 285 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V teku je 80 razpisov za gradnjo in projektiranje cest. Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Tudi na Direkciji RS za infrastrukturo so bili veseli pobude ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca o tem, da se dela na cestah in železnicah pospešijo v času, ko je na njih manj udeležencev v prometu. "Postopki javnih naročil za izvedbo del na cestni infrastrukturi potekajo ves čas nemoteno. Tako je trenutno v teku 80 javnih razpisov za gradnjo in projektiranje. Na področju rednega vzdrževanja, v okviru katerega je mogoče izvesti vrsto del, je sklenjena dolgoročna pogodba, tako se dinamika del samo prilagaja izvedbi. Predvidoma do konca aprila naj bi koncesionarji zaključili sanacijo poškodovanih vozišč na 60 odsekih državnih cest in dela strojnega in ročnega krpanja na 119 odsekih državnih cest. Prav tako je možno dinamiko del pospešiti na nekaterih že vzpostavljenih gradbiščih," sporočajo z direkcije.

Nova cesta skozi Sveti Tomaž

Na območju spodnjega Podravja v tem letu načrtujejo več infrastrukturnih projektov. Med drugim je tako predvidena ureditev ceste skozi Sveti Tomaž (od pokopališča do konca naselja oziroma do razcepa za Rakovce), gradnja se bo začela po zaključenem razpisu in pridobljenih zemljiščih. Predvidene so sanacija in razširitev vozišča, prestavitev in ureditev cestnega priključka občinske ceste, dela pa bodo vključevala tudi ureditev odvodnjavanja meteornih vod z zaprtim sistemom meteorne kanalizacije, prestavitev oziroma zaščito komunalnih vodov, izgradnjo podpornih zidov, ureditev in prilagoditev javnih poti, lokalnih cest in hišnih priključkov ter ureditev in prestavitev obstoječih varnostnih ograj. Za višji nivo prometne varnosti bo v sklopu del zgrajen pločnik, urejena nova cestna razsvetljava in urejeno enostransko avtobusno postajališče. Ocenjena vrednost gradbenih del znaša 1,4 milijona evrov.

Dela na odseku Polenšak-Kukava

Na regionalni cesti LjutomerSavci-Ptuj je predvidena obnova skoraj 4,8 kilometra ceste med Polenšakom in Kukavo. "Dela bodo sprva potekala na začetku naselja Polenšak iz smeri Savcev, nato skozi naselje Hlaponci, zaključena pa bodo za odcepom za naselje Kukava v smeri proti Dornavi. Obnova bo potekala po postopku hladne reciklaže. Prav tako bodo urejeni bankine in odvodnjavanje, postavljene bodo jeklene varnostne ograje ter vertikalna in horizontalna signalizacija," pojasnjujejo na direkciji. Vrednost gradbenih del znaša dobrih 1,5 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta