Kljub manjšim težavam še zbira zamaške za dober namen

Hojka Berlič Hojka Berlič
13.07.2020 05:00

Pozna se, da so bili zaprti šole in vrtci, a zamaški se počasi spet kopičijo tudi na račun gostinskih lokalov, razlaga ptujski humanitarec Ignac Habjanič. Tudi z odkupi težav ni, še več, uspel se je dogovoriti za višjo ceno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je presegel skupno 50 ton zbranih zamaškov.
Hojka Berlič

V maju je že Ignac Habjanič načrtoval novi odvoz plastičnih zamaškov. Izkupiček je tokrat želel nameniti Centru Sonček Ptuj. A epidemija novega koronavirusa je močno vplivala tudi na dobrodelnost. "Pozna se, da so bili šole, vrtci, gostinski lokali zaprti. Nekaj je zaprtih še zmeraj in vprašanje je, ali bodo sploh kmalu znova odprti. Ta koronavirus je povzročil težave na vseh področjih," ugotavlja. Ga pa veseli, da so mu ostali zvesti praktično vsi gostinski lokali, s katerimi je sodeloval pred epidemijo. Sicer zdaj razmišlja, da bi znova zaprosil Javne službe Ptuj, ali bi bilo mogoče, da bi zamaške znova pobiral tudi v sortirnici odpadkov, kjer jih je, pravi, ko je to počel pred leti, dnevno nabral okoli deset kilogramov.

Še zmeraj jih odkupujejo

Težave mu še vedno povzročajo tudi, zdaj sicer že preseženi, zapleti z odkupom. V javnosti se je namreč vzbudil vtis, da zbiranja zamaškov, ker jih je žerjavsko podjetje MPI prenehalo odkupovati, v dobrodelne namene ne bo več. "Bili so res največji odkupovalec, pa tudi najbolj odgovoren, kar zadeva ceno." Sicer pa je zdaj tudi podjetje Omaplast iz Grosuplja, s katerim so dogovorjeni za odkup zbranih zamaškov, dvignilo ceno. Pri zadnjem odvozu so tako zamaške odkupili po 250 evrov za tono namesto najprej načrtovanih 190 evrov.

V začetku leta je predal zamaške za Luko Brajliha.
Hojka Berlič

Pomoči potrebnih bo vse več

Povpraševanje po pomoči, dodaja Habjanič, pa se bo očitno v prihodnje le še večalo, saj poslušamo napovedi o gospodarski krizi, dela je malo, veliko je odpuščanj: "Denarja ne bo, kriza bo." Družine ga tako vseskozi prosijo za pomoč, a kot je povedal že večkrat v preteklosti, se za več kot en odvoz vnaprej nerad dogovarja. Zdaj računa, da bi, če bi šlo vse po načrtih, s pomočjo Slovenske vojske lahko odvoz okoli 3000 kilogramov zamaškov, kolikor jih lahko odpeljejo z enim tovornjakom, izvedel avgusta, ob ptujskem občinskem prazniku. "Sončku sem sicer odvoz daroval že pred nekaj leti, ko je nato nekaj denarja primaknilo še kidričevsko podjetje Talum. V Sončku namreč meni podarijo vse zamaške, ki jih zberejo. Od vseh, ki so v preteklosti prejeli izkupiček od odvozov, so edini, ki to počnejo," svojo odločitev za naslednjo donacijo pojasnjuje Habjanič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta